ERCC1 як маркер прогнозу та чутливості до платиновмісної хіміотерапії в пацієнтів із III–IV стадіями недрібноклітинного раку легені - Колеснік, Олексій Петрович; Кузьменко, Владислав Олександрович; Kolesnik, O. P.; Kuzmenko, V. O.; Колесник, А. П.; Кузьменко, В. А. (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Рак легені – одна з найактуальніших проблем сучасної онкології. У Запорізькій області III–IV стадії захворювання виявляють у 75 % пацієнтів із недрібноклітинним раком легені (НДКРЛ). Основним методом лікування таких пацієнтів є хіміотерапія. Однак результати лікування залишаються незадовільними, що пов’язано з резистентністю пухлин до терапії. Тому актуальним є пошук нових молекулярних пухлинних маркерів із предиктивним і прогностичним значеннями. Мета роботи – оцінити експресію ERCC1, p53 в пацієнтів на пізніх стадіях НДКРЛ, вивчити зв’язок експресії маркерів із різними клініко-морфологічними факторами, а також оцінити прогностичне та предикативне значення ERCC1 у пацієнтів на пізніх стадіях НДКРЛ. Матеріали та методи. У дослідження залучили 45 пацієнтів із IIIА, ІІІБ і IV стадіями НДКРЛ. Експресію ERCC1 і р53 оцінювали імуногістохімічним методом. За результатами, які отримали, оцінювали зв’язок експресії маркерів із клініко-морфологічними характеристиками пацієнтів, а також клінічне значення фактора. Результати. Виявили статистично значущий зв’язок експресії ERCC1 зі стадією захворювання та експресією р53. У пацієнтів із високою експресією фактора визначили кращі показники виживаності, ніж у пацієнтів із низькою експресією (106,5 проти 38,0 тижня, р = 0,002). З’ясували також, що в разі використання платиновмісних схем хіміотерапії у групі пацієнтів із високою експресією ERCC1 суттєво поліпшувалась виживаність хворих. Під час мультиваріантного аналізу в групі пацієнтів, які отримували хіміотерапію, ERCC1, р53 і стадія захворювання визначені як незалежні прогностичні фактори. Висновки. ERCC1 – важливий прогностичний фактор і може бути використаний для прогнозування ефективності платиновмісних схем хіміотерапії в пацієнтів із IIIA–IV стадіями НДКРЛ. Lung cancer is one of most actual problem of modern oncology. The III-IV stages of non-small cell lung cancer (NSCLC) in Zaporizhzhia region are diagnosed in more than 75 % of patients. Chemotherapy is a standard of advanced NSCLC treatment. But results of such treatment are still unsatisfactory due to tumoral chemoresistance. So, it’s very important question to search for new clinical factors with significant prognostic and predictive value. Aim. To evaluate the expression of ERCC1, p53 in patients at advanced stages of NSCLC, to examine the association of marker expression with various clinical and morphological factors, and to evaluate the prognostic and predictive value of ERCC1 in patients at advanced stages of NSCLC. Materials and methods. 45 patients with IIIA, IIIB, IV stages of NSCLC were included in this study. ERCC1 was assessed by immunohistochemistry. According to received data relationship of ERCC1 expression with clinico-morphological factors and ERCC1 clinical significance were assessed. Results. Clinically significant relation of ERCC1 expression with stage and p53 expression was observed in our study. It was revealed that patients with high ERCC1 expression had better survival than patients with low ERCC1 expression (106.5 vs 38 weeks, P = 0.002). It was also mentioned that using of platinum-based chemotherapy greatly improved patients’ survival. ERCC1, p53 and stage disease were proved to be as independent prognostic factors in patients which received chemotherapy. Conclusions. ERCC1 is important prognostic factor and could be used to determine efficacy of platinum-based chemotherapy in patients with the IIIA–IV stages of NSCLC. Рак легкого – одна из наиболее актуальных проблем современной онкологии. В Запорожской области III–IV стадии диагностируют у 75 % пациентов с немелкоклеточным раком легкого (НМКРЛ). Основной метод лечения таких пациентов – химиотерапия. Однако результаты лечения остаются неудовлетворительными, что связано с устойчивостью опухолей к терапии. Поэтому актуальным является поиск новых молекулярных опухолевых маркеров, обладающих предиктивным и прогностическим значениями. Цель работы – оценить экспрессию ERCC1, p53 у пациентов на поздних стадиях НМКРЛ, изучить связь экспрессии маркеров с разными клинико-морфологическими факторами, а также оценить прогностическое и предикативное значение ERCC1 у пациентов на поздних стадиях НМКРЛ. Материалы и методы. В исследование включили 45 пациентов с IIIА, IIIБ и IV стадиями НМКРЛ. Экспрессию ERCC1 оценивали иммуногистохимическим методом. По полученным результатам оценивали связь экспрессии маркеров с клинико-морфологическими характеристиками пациентов, а также клиническую значимость фактора. Результаты. Обнаружена статистически значимая связь экспрессии ERCC1 со стадией заболевания и экспрессией р53. У пациентов с высокой экспрессией фактора отмечены более высокие показатели выживаемости, чем у пациентов с низкой экспрессией (106,5 против 38,0 недель, р = 0,002). Установлено также, что использование платиносодержащей химиотерапии в группе пациентов с высокой экспрессией ERCC1 значительно улучшало выживаемость больных. В ходе мультивариантного анализа в группе пациентов, получавших химиотерапию, ERCC1, р53 и стадия заболевания определены как независимые прогностические факторы. Выводы. ERCC1 – важный прогностический фактор, который может быть использован для прогнозирования эффективности платиносодержащей химиотерапии у пациентов с IIIA–IV стадиями НМКРЛ.
ERCC1 as a marker of prognosis and sensitivity to platinum-based chemotherapy in patients with stage III–IV non-small cell lung cancer
ERCC1 как маркер прогноза и чувствительности к платиносодержащей химиотерапии у пациентов с III–IV стадиями немелкоклеточного рака легкого
Колеснік О. П.- ORCID ID: 0000-0001-7084-6720; Кузьменко В. О.- ORCID ID: 0000-0001-7243-2476.
Keywords: недрібноклітинний рак легені; прогностичні фактори; предикативні маркери; ERCC1; р53; виживаність; non-small cell lung cancer; prognostic factors; predictive markers; survival; немелкоклеточный рак легкого; прогностические факторы; предикативные маркеры; выживаемость