Инсулинорезистентность: механизмы развития, возможности коррекции - Сыволап, В. Д.; Каджарян, В. Г.; Лашкул, Д. А.; Киселев, С. М.; Сиволап, Віктор Денисович; Каджарян, Віталій Георгійович; Лашкул, Дмитро Андрійович; Кисельов, Сергій Михайлович (Запорізький державний медичний університет, 2008)
В огляді наведено інформацію щодо проблеми метаболічного синдрому або інсулінорезистентності. Метаболічний синдром -кластер клінічних ознак, сукупність яких є суттєвим фактором ризику серцево-судинних захворювань та цукрового діабету ІІ типу. Є достатня кількість підстав для проведення комплексного лікування інсулінорезистентності медикаментозними засобами, що покращують чутливість тканин до інсуліну, модифікують дісліпідемію, покращують глікемічний профіль. Дані, які наведені в огляді, можуть бути використані при корекції порушень, які патогенетично пов’язані з інсулінорезистентністю. В обзоре представлена информация по проблеме метаболического синдрома или инсулинорезистентности. Метаболический синдром - кластер клинических признаков, совокупность которых является существенным фактором риска сердечно-сосудистых заболеваний и сахарного диабета II типа. Имеется достаточно оснований, чтобы проводить комплексное лечение инсулинорезистентности препаратами, улучшающими чувствительность тканей к инсулину, модифицирующих дислипидемию, улучшающих гликемический профиль. Данные, приведенные в обзоре, могут быть использованы при коррекции нарушений, патогенетически связанных с инсулинорезистентностью. Information presented in review tells about problem of metabolic syndrome or insulin resistance. Metabolic syndrome - it’s cluster of clinical signs, which in total are significant risk factor of cardiovascular diseases and diabetes mellitus, type II. There are enough evidences for realization of complex treatment of insulin resistance by drugs, which improve tissue sensitivity to insulin, modify dyslipidemia, improve glycemic profile. Data, presented in review, can be used in correction of violations, which pathogenetically connected with insulin resistance.
Keywords: інсулінорезистентність; дисліпідемія; цукровий діабет; тіазолідіндіони; статини; фібрати; инсулинорезистентность; дислипидемия; сахарный диабет; тиазолидиндионы; статины; фибраты; insulin resistance; dyslipidemia; diabetes mellitus; thiazolidinediones; statins; fibrates