Особливості ведення хворих із коморбідною патологією у клініці внутрішніх хвороб - Кузнєцова, Л. П.; Богослав, Т. В.; Решетілов, Ю. І.; Бондар, М. В.; Кузнецова, Л. Ф.; Решетилов, Ю. И.; Бондарь, М. В.; Kuznetsova, L. F.; Bogoslav, T. V.; Reshetilov, Yu. I.; Bondar, M. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Для сучасного пацієнта характерна нозологічна коморбідність, тому коморбідним станам у клініці внутрішніх хвороб нині приділяється велика увага, особливо захворюванням, що мають важливе медико-соціальне значення. Це цілковито стосується поєднання в одного хворого артеріальної гіпертензії, хронічної хвороби нирок, остеоартрозу й анемії. Мета публікації – акцентувати увагу лікарів на особливостях ведення таких хворих. У статті наведено випадок спостереження за хворим із такою коморбідною патологією, викладені основні рекомендації з ведення хворих із подібними коморбідними станами. За наявності у хворого коморбідної патології та необхідності її лікування, вимоги до медикаментів, котрі призначають, повинні включати мінімальні можливості взаємодії, шляхи виведення з організму, метаболічну нейтральність, добру переносимість і позитивний вплив на уражений орган, що в сукупності сприятиме не тільки поліпшенню самопочуття та покращенню якості життя хворого, а і його подовженню. Коморбидным состояниям в клинике внутренних болезней в настоящее время уделяется большое внимание, особенно заболеваниям, имеющим важное медико-социальное значение. Это в полной мере касается сочетания у одного больного артериальной гипертензии, хронической болезни почек, остеоартроза и анемии. Цель публикации – акцентировать внимание врачей на особенностях тактики ведения этих пациентов. В статье приведён случай наблюдения больного с указанной коморбидной патологией, изложены основные рекомендации по ведению больных с подобным коморбидным состоянием. При наличии у больного коморбидной патологии и при необходимости её лечения, требования, предъявляемые к медикаментам, должны включать минимальные возможности взаимодействия, пути выведения из организма, метаболическую нейтральность, хорошую переносимость и позитивное влияние на поражённый орган, что в совокупности может способствовать не только улучшению самочувствия и повышению качества жизни больных, но и её продлению. Aim. Nowadays more attention is paid to the comorbid pathologies in the internal medicine as they have important social and medical value. Different combinations of the arterial hypertension, chronic kidney disease, osteoartrosis and anemia influences are now studied. The article underlines the main features of the therapeutic tactics in these patients. Methods and results. The paper presents a case of a patient with mentioned pathology, sets out the main guidelines for the management of patients with such comorbid conditions. Conclusion. Treatment tactics should include: minimum interoperability path of excretion, metabolic neutrality, good tolerability and a positive impact on the affected organ, all of which may contribute not only to improve health and improve the quality of life of patients, but also its extension.
Особенности ведения больных с коморбидной патологией в клинике внутренних болезней
Features of patients with comorbid pathology treatment in internal medicine
Keywords: коморбідність; артеріальна гіпертензія; хронічна хвороба нирок; остеоартроз; анемія; ведення хворих; коморбидность; артериальная гипертензия; хроническая болезнь почек; анемия; ведение больных; Comorbidity; Hypertension; Chronic Kidney Disease; Osteoarthritis; Anemia; Patient Care Management