Оцінка якості життя у осіб похилого та старечого віку залежно від функціонального класу стенокардії - Шальміна, Марія Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. В структурі захворюваності і смертності у осіб похилого і старечого віку ішемічна хвороба серця займає провідні позиції. Показник якості життя (ЯЖ) дозволяє визначити не лише вплив захворювання на благополуччя пацієнта, але і служить додатковим критерієм при підборі і оцінці ефективності терапії. Мета дослідження: вивчити ЯЖ у осіб похилого та старечого віку залежно від функціонального класу (ФК) стенокардії. Матеріал і методи. Обстежено 108 хворих похилого та старечого віку, у яких була діагностована стенокардія напруги ІІ-ІІІ ФК (по 54 особи чоловічої та жіночої статі), середній вік (75,2±0,7) років. Пацієнти основної групи були розділені на 2 підгрупи в залежності від ФК стенокардії (60 пацієнтів з ІІ ФК стенокардії і 48 хворих з III ФК стенокардії). Контрольну групу склали 33 особи без клінічних ознак серцево-судинної патології. Групи були співставлені за статтю та віком. Для оцінки ЯЖ пацієнтів були використані опитувальники: «SF-36» (російська версія) та «Сіеттлскій опитувальник для стенокардії» (SAQ).
Keywords: тези доповідей