Раціональна взаємодія лікарських засобів з урахуванням принципів фармакокінетики - Білай, Іван Михайлович; Михайлюк, Євгеній Олегович; Красько, Микола Петрович; Дарій, Володимир Іванович; Білай, Андрій Іванович; Остапенко, А. О.; Белай, И. М.; Михайлюк, Е. О.; Красько, Н. П.; Дарий, В. И.; Белай, А. И.; Остапенко, А. А.; et al. (My University, 2020)
В статті розглянуті основні принципи взаємодії лікарських засобів з урахуванням принципів фармакокінетики. Метою даної роботи було відображення можливих ускладнень викликаних взаємодією лікарських засобів та способи їх усунення. Фармакокінетична взаємодія може відбуватися на будь-якій з фаз або етапів кінетики препаратів, тобто при всмоктуванні з місця введення, при розподілі в організмі, включаючи доставку до місця дії, зв'язування з білками і форменими елементами крові в процесі біотрансформації, а так само в процесі виведення з організму. В статье рассмотрены основные принципы взаимодействия лекарственных средств с учетом принципов фармакокинетики. Целью данной работы было отражение возможных осложнений вызванных взаимодействием лекарственных средств и способы их устранения. Фармакокинетическое взаимодействие может происходить на любой из фаз или этапов кинетики препаратов, то есть при всасывании из места введения, при распределении в организме, включая доставку к месту действия, связывании с белками и форменными элементами крови в процессе биотрансформации, а также в процессе вывода из организма. This article shows the rational interaction of drugs taking into account the principles of pharmacokinetics. The aim of it is description adverse effects of drug’s interaction and their prevention. Pharmacokinetic interaction can occur at any of the phases or stages of the kinetics of drugs, i.e. absorbtion from the injection site, when distributed in the organism, and delivery to the site of action, binding to proteins and blood cells during biotransformation, as well as in the process of withdrawal from organism.
Рациональное взаимодействие лекарственных средств с учетом принципов фармакокинетики
The rational interaction of drugs taking into account the principles of pharmacokinetics
Keywords: клінічна фармація; взаємодія лікарських засобів; фармакокінетика; клиническая фармация; взаимодействие лекарственных средств; фармакокинетика; clinical pharmacy; drug interaction; pharmacokinetics