Гендерні відмінності електрокардіографічних показників у спортсменів, які займаються плаванням - Михалюк, Євген Леонідович; Боднар, А. І.; Mikhalyuk, Ye. L.; Bodnar, A. I. (My University, 2019)
Метою роботи є порівняння даних ЕКГ у жінок і чоловіків, які займаються плаванням на дистанції від 100 до 400 метрів, що відрізняються за спортивною кваліфікацією. На початку підготовчого періоду обстежено 129 плавчинь від III розряду до МСМК та 257 плавців аналогічної кваліфікації. Порівняння даних ЕКГ плавців-чоловіків рівня МС-МСМК з плавчинями аналогічного рівня майстерності показало, що у перших частіше зустрічається правильний синусовий ритм, вертикальна позиція серця і рідше електрична вісь серця, що відхилена вправо. Аналогічне порівняння у плавців кваліфікації КМС-1 розряд свідчить, що у чоловіків частіше виявляють підвищений вольтаж ЕКГ, СРРШ і рідше нормальний вольтаж. Плавці-чоловіки кваліфікації II-III розряду частіше мають нормальний вольтаж ЕКГ, рідше вертикальну позицію серця, ЧСС понад 80 уд/хв, а також підвищений вольтаж ЕКГ та T-infantile, ніж жінки. В міру підвищення рівня спортивної кваліфікації плавців від III розряду до МСМК, помітне зниження розбіжностей серед показників ЕКГ між жінками і чоловіками. The main goal of this work is comparison of data EKG of man and woman who swimming at a distance of 100 to 400 meters, and who are different of their sport qualification. At the beginning of preparative process it was examined 129 swimmers-woman from III category to MSIC ad 257 swimmers-man the same qualification. A comparison of data EKG of men-swimmers of qualification MS-MSIC and woman-swimmers the same qualification showed that the man-swimmers have sinus rhythm, vertical position of the heart more often, and on the contrary the right axis deviation is found less often. The similar comparison of swimmers of qualification CMS-1 was showed that in men we can found more often the increased EKG voltage, SEVR and less often we can register a normal voltage. A man-swimmers of qualification II-III category have normal EKG voltage more often, and less often the left axis deviation, heart rate 80 beats per min. and more, also an increased EKG voltage and T-infantile, than women. With increasing of sport qualification of swimmers from III category to MSIC we can notice decreasing of differences of EKG data between men and woman.
Gender features of ekg indicators in athletes who go in for swimming
Keywords: плавці обох статей рівня від III розряду до МСМК; ЕКГ; СРРШ; НБПНПГ; правопередсердний ритм; swimmers of both sexes qualification from III category to MSIC; EKG; SEVR; IRBBB; right atrial rhythm