Вплив об’єму оперативного втручання на розвиток післяопераційного гіпопаратиреозу при операціях на щитоподібній залозі - Завгородній, Сергій Миколайович; Данилюк, Михайло Богданович; Рилов, Андрій Іванович; Кубрак, Михайло Анатолійович; Стеценко, І. П.; Zavgorodniy, S. N.; Danyluk, M. B.; Rylov, A. I.; Kubrak, M. A.; Stecenko, I. P. (My University, 2016)
Метою даного дослідження було оцінити ступінь ризику розвитку післяопераційного гіпопаратиреозу в залежності від об’єму оперативного втручання на щитоподібній залозі, при виконанні тиреоїдектомії та різного виду лімфатичної дисекції. За період з 2014 по 2016 роки було виконано 167 оперативних втручань з приводу багатовузлового зобу 3-4 ст. та високодиференційованого раку щитоподібної залози. Усі пацієнти були розділені на 3 групи, по відношенню до об’єму оперативного втручання: група А – хворі, яким виконано тиреоїдектомію, 45 пацієнтів (26,9%), група В – тиреоїдектомія та центральна лімфодисекція (видалення шостої групи шийних лімфатичних вузлів) – 54 хворих (32,4%), група С – хворі, котрим виконано тиреоїдектомію, центральну та латеральну шийну лімфатичну дисекцію (видалення 3,4 та 6-ї груп лімфатичних шийних колекторів) – 68 (40,7%). За отриманими результатами зроблено наступні висновки: об’єм оперативного втручання прямо пропорційно впливає на ступінь ризику розвитку транзиторного післяопераційного гіпопаратиреозу у ранньому післяопераційному періоді. При цьому, розміри щитоподібної залози на цей показник не впливають. Основним показником, що визначає розвиток гіпокальціємії після операції, є рівень паратгормону крові на другу добу після операції, нижче 11,0 пг/мл. Післяопераційний показник паратгормону вище 11,0 пг/мл виключає розвиток симптоматичної гіпокальціємії. Ризик розвитку стійкого гіпопаратиреозу не залежить від об’єму оперативного втручання на щитоподібній залозі.
Effect of extent of surgical intervention for the development of postoperative hypoparathyroidism during operations on the thyroid gland
Keywords: гіпопаратиреоз; рак щитоподібної залози; тиреоїдектомія; паратгормон; лімфодисекція; прищитоподібні залози; hypoparathyroidism; thyroid cancer; thyroidectomy; parathormone; lymphodissection; parathyroidglands