Алгоритм диференційованого підходу до лікування пацієнтів з ішемічною хворобою серця до та після аорто-коронарного шунтування з порушенням метаболізму гомоцистеїну та вітаміну D - Никоненко, Олександр Семенович; Никоненко, Андрій Олександрович; Чмуль, Каріна Олегівна; Осауленко, Вячеслав Валерійович; Nikonenko, O. S.; Nikonenko, A. O.; Chmul, K. O.; Osaulenko, V. V. (Асоціація серцево-судинних хірургів України, 2020)
Резюме. Серцево-судинні захворювання протягом багатьох років є основною причиною захворюваності і смертності населення в усьому світі й однією з найгостріших медичних і соціальних проблем сучасного суспільства. На сьогодні встановлено, що в прогресуванні ішемічної хвороби серця (ІХС) та її ускладнень істотне значення мають підвищення рівня гомоцистеїну та гіповітаміноз D. Однак у медичних публікаціях недостатньо висвітлені питання медикаментозного лікування пацієнтів із метаболічними порушеннями після аорто-коронарного шунтування, що вимагають детальнішого вивчення цієї проблеми. Мета дослідження – розробити диференційований підхід до медикаментозного лікування пацієнтів з ІХС до та після прямої реваскуляризації міокарда. Матеріали та методи. У дослідженні аналізували дані 133 хворих, чоловіків – 117 (87,96 %), жінок – 16 (12,03 %) з діагнозом ІХС, яким визначали рівні гомоцистеїну та вітаміну D. Залежно від рівнів гомоцистеїну та вітаміну D пацієнти були розподілені на 3 групи. Результати та обговорення. Близько 70 % обстежених пацієнтів мали підвищений рівень гомоцистеїну в крові більше ніж 15 мкмоль/л. З огляду на дані селективної коронарографії або мультиспіральної комп’ютерної томографії коронарних артерій та повного обстеження, були визначені показання до реваскуляризації міокарда у 133 хворих, згідно з рекомендаціями 2018 ESC/EACTS Guidelines on myocardial revascularization. У 95 % випадках (126 хворих) виконано пряму реваскуляризацію міокарда. Усі пацієнти в передопераційному періоді отримували стандартну терапію, а після отримання результатів рівнів гомоцистеїну та вітаміну D призначали метаболічну терапію, що включала фолієву кислоту, вітаміни В6 та В12 і D залежно від показників гомоцистеїну та вітаміну D. Висновки. Гіпергомоцистеїнемія та гіповітаміноз D провокують порушення вазомоторної функції ендотелію і активують неоінтимальну гіперплазію. Пацієнти з гіпергомоцистеїнемією та дефіцитом вітаміну D повинні отримувати метаболічну терапію, основу якої становлять фолієва кислота, вітаміни В6 і В12 та вітамін D, як у перед-, так і післяопераційному періодах. Перший контроль рівнів гомоцистеїну та вітаміну D здійснюють через 3 місяці після початку приймання препаратів. Abstract. For many years, cardiovascular diseases have been a major cause of morbidity and mortality worldwide. In modern society these have become one of the most pressing medical and social problems. To date, progression of coronary heart disease (CHD) and its complications is strongly associated with increased homocysteine (HC) level and hypovitaminosis D. However, medical literature does not sufficiently cover the issues of drug treatment of patients with metabolic disorders after coronary artery bypass grafting, therefore, more detailed study of this problem is required. The aim. To develop a differentiated approach to the medical treatment of CHD patients before and after direct myocardial revascularization. Materials and methods. The study analyzed the data of 133 patients, 117 (87.96%) men and 16 (12.03%) women, diagnosed with CHD. In these patients, the levels of homocysteine and vitamin D were evaluated. Depending on the levels of hyperhomocysteinemia and vitamin D, the patients were divided into 3 groups. Results. About 70% of the patients examined had elevated blood homocysteine levels greater than 15 μmol/L. Based on selective CAG (MSCT CA) findings and complete examination, myocardial revascularization was indicated in 133 patients, as recommended by the 2018 ESC/EACTS Guidelines on myocardial revascularization. In 95% of cases (126 patients), direct myocardial revascularization was performed. All the patients received standard therapy preoperatively, and after getting results of HC and vitamin D tests, metabolic therapy, including folic acid, vitamins B6, B12 and D, depending on HC and vitamin D levels, was prescribed. Conclusions. Hyperhomocysteinemia and hypovitaminosis D provoke impaired endothelial vasomotor function and activate neointimal hyperplasia. Patients with hyperhomocysteinemia and vitamin D deficiency should receive metabolic therapy based on folic acid, vitamins B6 and B12, and vitamin D, both preoperatively and postoperatively. The first control of HC and vitamin D levels is carried out within 3 months after the treatment initiation.
Algorithm of Differentiated Approach to the Treatment of CHD Patients with Impaired Homocysteine and Vitamin D Metabolism before and after Coronary Artery Bypass Grafting
Никоненко О. С.: ORCID - 0000-0002-3903-1336; Никоненко А. О.: ORCID - 0000-0002-5720-2602; Чмуль К. О.: ORCID - 0000-0003-3387-6394
Keywords: ішемічна хвороба серця; гомоцистеїн; вітамін D; фолієва кислота; вітаміни групи В; coronary heart disease; homocysteine; vitamin D; folic acid; B vitamins