Дисменорея: нові терапевтичні можливості - Резніченко, Галина Іванівна; Reznichenko, G. I. (My University, 2025)
Дисменорея — поширений, але часто недооцінений синдром, який все ще залишається клінічним викликом. Дисменорею нерідко плутають з передменструальним синдромом та передменструальним дисфоричним розладом, через схожість симптомів і недостатню ефективність традиційних методів лікування. Останні досягнення фармакології у сфері вивчення комбінованих пероральних контрацептивів пропонують нові рішення. Одним із них є Дровеліс — унікальний препарат, який поєднує естетрол (E4, природний тканинно-селективний естроген) і дроспіренон, що відкриває нові терапевтичні можливості. Унікальна фармакодинаміка естетролу забезпечує мінімальний вплив на печінковий метаболізм і пов’язана з нижчим ризиком тромботичних ускладнень. Результати клінічних досліджень підтверджують високу ефективність Дровеліса у зменшенні менструального болю, покращенні якості життя пацієнток із первинною та вторинною дисменореєю, а також демонструють профіль безпеки, співставний із плацебо. Ін вітро дослідження свідчать про відсутність резистентності до естетролу, що відкриває перспективи для довготривалої терапії, особливо у пацієнток із хронічними гінекологічними захворюваннями, такими як ендометріоз. Таким чином, Дровеліс можна розглядати як інноваційний, ефективний і безпечний підхід до лікування дисменореї, що відповідає сучасним вимогам персоналізованої медицини. Dysmenorrhea, often confl ated with premenstrual syndrome (PMS) and premenstrual dysphoric disorder (PMDD), remains a challenge due to overlapping symptoms and suboptimal management strategies. Recent advances in combined oral contraceptives (COCs), particularly Drovelis-a unique formulation containing estetrol (E4), a natural tissue-selective estrogen, and drospirenone — off er promising new therapeutic opportunities. Estetrol’s distinct pharmacodynamics minimize hepatic metabolism to harmful hydroxylated metabolites and exhibit a low impact on hemostasis, thereby reducing thrombotic risk. Clinical trials have demonstrated Drovelis’s signifi cant effi cacy in reducing menstrual pain and improving quality of life in women with primary and secondary dysmenorrhea, alongside an excellent safety profi le comparable to placebo. Furthermore, in vitro studies indicate a potential absence of hormone resistance development with estetrol, suggesting long-term treatment benefi ts, particularly relevant for chronic gynecologic conditions such as endometriosis. These fi ndings underscore Drovelis as an innovative and safe therapeutic option for dysmenorrhea, expanding the landscape of hormonal management for aff ected women.
Dysmenorrhea, new therapeutic opportunities
Keywords: дисменорея; нові терапевтичні можливості; Естетрол; Дроспіренон; комбіновані пероральні контрацептиви; гормональна терапія; тканинно-селективний естроген; резистентність до гормонів; менструальний біль; профіль безпеки; Дровеліс; Dysmenorrhea; New Therapeutic Opportunities; Estetrol; Drospirenone; Combined Oral Contraceptives; Hormonal Therapy; Tissueselective Estrogen; Hormone Resistance; Menstrual Pain; Safety Profile; Drovelis