Вивчення впливу порушення метаболізму гомоцистеїну та вітаміну D на розвиток деструктивних процесів судинної стінки - Никоненко, Олександр Семенович; Никоненко, Андрій Олександрович; Чмуль, Каріна Олегівна; Осауленко, Вячеслав Валерійович; Nikonenko, O. S.; Nikonenko, A. O.; Chmul, K. O.; Osaulenko, V. V. (Асоціація серцево-судинних хірургів України, 2020)
Резюме. На сьогодні встановлено, що в прогресуванні захворювань серцево-судинної системи істотне значення мають підвищення рівня гомоцистеїну та гіповітаміноз D. Однак нині в медичних публікаціях недостатньо висвітлені питання вивчення впливу гіпергомоцистеїнемії та дефіциту вітаміну D на морфологію судинної стінки, що вимагає детальнішого вивчення цієї проблеми. Згідно з новітніми рекомендаціями, сучасному клініцисту варто розглядати чинники ризику не як діагностичну ознаку, а як прогностичний, сприяючий чинник, який тою чи іншою мірою може призвести до деструктивних змін судинної стінки. Мета роботи – оцінити морфологічну картину уражень судинної стінки залежно від ступеня гіпергомоцистеїнемії та гіповітамінозу D у пацієнтів з ішемічною хворобою серця, після аорто-коронарного шунтування. Матеріали та методи. У дослідженні аналізували дані 54 пацієнтів, яким крім визначення рівня гомоцистеїну та вітаміну D проводили морфологічні дослідження фрагментів великої підшкірної вени та аорти. Зразки були отримані в ході виконання операції аорто-коронарного шунтування. Залежно від ступеня гіпергомоцистеїнемії та рівня вітаміну D пацієнти були розподілені на 3 групи: 1-а група – пацієнти з нормальним рівнем гомоцистеїну (до 10 мкмоль/л) та вітаміну D (понад 30 нг/мл); 2-а група – пацієнти з гіпергомоцистеїнемією (від 10,38 до 40,08 мкмоль/л) та достатнім рівнем вітаміну D (понад 30 нг/мл); 3-я група – пацієнти з гіпергомоцистеїнемією (понад 10,38 мкмоль/л) та дефіцитом вітаміну D (менше ніж 30 нг/мл). Результати та обговорення. Пацієнти з нормальними показниками рівня гомоцистеїну та вітаміну D при морфологічному дослідженні вени та аорти мали нормальну будову судинної стінки (78,5 % та 71,4 % відповідно). Більш виражені зміни венозної стінки відзначали в пацієнтів 2-ї і 3-ї груп дослідження з гіпергомоцистеїнемією незалежно від рівня вітаміну D. Ці дані вказують на ймовірний зв’язок рівня гомоцистеїну зі змінами судинної стінки. Також відзначаємо, що у пацієнтів 3-ї групи дослідження була більш виражена запальна інфільтрація стінки судин. Висновки. 1. Гіпергомоцистеїнемія та гіповітаміноз D є незалежними предикторами розвитку захворювань серцево- судинної системи та шкідливо впливають на стінку судин, створюючи умови для прогресування атеросклерозу. 2. Чим вищий рівень гомоцистеїну, тим більш виражена гіпертрофія всіх шарів судинної стінки незалежно від рівня вітаміну D. 3. Пацієнти з вираженою гіпергомоцистеїнемією та дефіцитом вітаміну D мали більш виражену запальну реакцію стінки аорти. Abstract To date, it has been established that in the progression of cardiovascular (CV) disorders, an increase in the level of homocysteine (HC) and hypovitaminosis D play an important role. According to the latest recommendations, the modern clinician should consider risk factors not as a diagnostic sign, but as a prognostic, contributing factor, which to some extent can lead to destructive changes in the vascular wall. The aim. To study the morphological changes of the vascular wall depending on the degree of hyperhomocysteinemia and hypovitaminosis D. Materials and methods. We analyzed data from 54 patients who, in addition to determining the level of HC and vitamin D, underwent morphological studies of fragments of the great saphenous vein and aorta. Samples were obtained during coronary artery bypass grafting. Depending on the degree of hyperhomocysteinemia and the level of vitamin D, the patients were divided into 3 groups. Results. Morphological examination of the great saphenous vein and aorta showed normal structure of the vascular wall in patients with normal levels of HC and vitamin D (78.5% and 71.4%, respectively). Patients from the groups 2 and 3 with hyperhomocysteinemia had more pronounced changes in the venous wall, regardless of the level of vitamin D. These data suggest a probable association of HC levels with the changes in the vascular wall. It was also noted that the patients of group 3 had more pronounced inflammatory infiltration of the vascular wall. Conclusions. Hyperhomocysteinemia and hypovitaminosis D are independent predictors of CV disorders and have a detrimental effect on the vascular wall and blood coagulation system, creating conditions for the progression of atherosclerosis. The higher is the level of HC, the more pronounced are morphological changes in the vascular wall of the vein, leading to hypertrophy of all layers, regardless of the level of vitamin D.
Study of the Influence of Homocysteine and Vitamin D Metabolism on the Development of Destructive Vascular Wall Processes
Никоненко О. С.: ORCID - 0000-0002-3903-1336; Никоненко А. О.: ORCID - 0000-0002-5720-2602; Чмуль К. О.: ORCID - 0000-0003-3387-6394
Keywords: ішемічна хвороба серця; гомоцистеїн; вітамін D; велика підшкірна вена; аорта; інтима; внутрішня еластична мембрана; аорто-коронарне шунтування; ендотеліальна дисфункція; coronary heart disease; homocysteine; vitamin D; great saphenous vein; aorta; intima; inner elastic membrane; coronary artery bypass grafting; endothelial dysfunction