Interdisciplinary approach to the management of patients with perforating dermatosis (clinical case) - Vizir, V. A.; Makurina, H. I.; Demidenko, O. V.; Horodokina, L. O.; Візір, Вадим Анатолійович; Макуріна, Галина Іванівна; Деміденко, Олександр Вікторович; Городокіна, Лілія Олексіївна (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
The aim of this work is to describe a clinical case of acquired perforating dermatosis within the context of an interdisciplinary approach to patient management, taking into account a comprehensive therapeutic and dermatological diagnostic and therapeutic algorithm. Materials and methods. A personal observation is described of a 70-year-old patient with clinical manifestations of acquired perforating dermatosis and multimorbid somatic pathology, the verification of which was carried out taking into account the results of laboratory and instrumental diagnostic methods. The dermatological diagnosis was established based on the morphological assessment of a skin biopsy. Мета роботи – описати клінічний випадок набутого перфоративного дерматозу в контексті міждисциплінарного підходу до ведення пацієнтів, враховуючи комплексний терапевтичний і дерматологічний діагностично-лікувальний алгоритм. Матеріали і методи. Описано власне спостереження за пацієнтом віком 70 років із клінічними проявами набутого перфоративного дерматозу та мультиморбідною соматичною патологією, яку верифікували за результатами лабораторних та інструментальних методів дослідження. Дерматологічний діагноз встановлено на підставі морфологічного оцінювання біоптату шкіри.
Міждисциплінарний підхід до ведення пацієнтів із перфоративним дерматозом (клінічний випадок)
Keywords: acquired perforating dermatosis; multimorbidity; histological examination; treatment; набутий перфоративний дерматоз; мультиморбідність; гістологічне дослідження; лікування