Клініко-патогенетичне значення змін морфометричних показників еритроци-тів периферичної крові при різноманітних формах дифтерії - Рябоконь, Олена Вячеславівна; Рябоконь, Е. В.; Ryabokon, E. V. (My University, 2000)
Вивчено клініко-патогенетичну роль змін морфо-функціональних властивостей еритроцитів при різних формах і ступенях тяжкості перебігу дифтерії. Відображено залежність типовості і тяжкості перебігу захворювання від віку хворих, проведеної раніше вакцинації, наявності антитоксичного імунітету і місцевих змін. Установлений взаємозв'язок між змінами в системі еритрона і клінічною формою та тяжкістю перебігу дифтерії. Пригнічення системи еритрона найбільш виражене при тяжкому перебігу дифтерії і, особливо, при роз-витку дифтерійного міокардиту. Дослідження розмірів еритроцитів та їхньої деформабельністі в хворих на дифтерію є важливим тестом для прогнозування тяжкості хвороби, а при розвитку ускладнень і виходу її, додатковим тестом диференціальної діагностики дифтерії мигдаликів з гнійно-запальними захворюваннями мигдаликів.
Клинико-патогенетическое значение изменений морфометрических показа-телей эритроцитов периферической крови при различных формах дифтерии
Clinical and pathogenetic value of changes morphometric of exponents of eryt-hrocytes of a peripheral blood at the various shapes of a diphtheria
Keywords: дифтерія; еритроцити; розміри; деформабельність; міокардит; дифтерия; эритроциты; размеры; деформабельность; миокардит; diphtheria; erythrocytes; sizes; deformability; myocarditis