Оценка качества вакцинации БЦЖ по развитию поствакционального знака - Клименко, Л. И.; Полякова, Т. С.; Бучковская, И. Ю. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Проаналізовано особливості використання данської та російської вакцин для імунізації проти туберкульозу. Багаторічний моніторинг використання російської вакцини в Запоріжжі за розвитком знаку БЦЖ показав високу якість вакцинації. З введенням у практику вакцини виробництва Данії відзначено наступні особливості: прискорений розвиток шкірного знаку, менша інтенсивність алергічних реакцій, виражене реагування лімфатичної системи з формуванням реґіонарних лімфаденітів як післявакцинальних ускладнень. Проанализированы особенности применения датской и российской вакцин для иммунизации против туберкулеза. Многолетний мониторинг применения российской вакцины в Запорожье по развитию знака БЦЖ показал высокое качество вакцинации. С введением в практику вакцины производства Дании отмечено ускоренное развитие кожного знака, меньшая интенсивность аллергических реакций, выраженное реагирование лимфатической системы с формированием регионарных лимфаденитов как поствакцинальных осложнений. This work analyses the features of the use of vaccines for tuberculosis (BCG) produced in Denmark and Russia. Long-term monitoring of using the Russian vaccine BCG in the city of Zaporozhye, which is based on the development of skinsign BCG vaccination, had showed high quality of the immunization. After the beginning of application vaccine produced in Denmark such features were noted: accelerated development of cutaneous sign, less active intensity of allergic reactions, expressed response to the lymphatic system with development of complications - post-vaccination lymphadenitis.
Keywords: туберкульоз; туберкулін; вакцина БЦЖ; імунітет; рубчик; реакція Манту; туберкулез; туберкулин; вакцина БЦЖ; иммунитет; рубчик; реакция Манту; tuberculosis; tuberculin; vaccine; BCG; immunity; ridge; skin test Mantoux