Клініко-нейрофізіологічні особливості у хворих на повторний мозковий ішемічний півкульовий інсульт у гострому періоді захворювання - Козьолкін, Олександр Анатолійович; Новікова, Любов Вікторівна; Kozolkin, O. A.; Novikova, L. V. (My University, 2019)
З метою вивчення клініко-нейрофізіологічних особливостей у хворих на повторний мозковий ішемічний півкульовий інсульт (ПМІПІ), проведено комплексне клініко-параклінічне дослідження 49 хворих (28 чоловіків і 21 жінка, середній вік 72 (63;76) років у гострому періоді захворювання. В дебюті ПМІПІ у хворих переважали деменція легкого та помірного ступеня вираженості. Виявлено, що медіана сумарного балу за NIHSS у дебюті захворювання склала 10 (7; 13), що відповідало середньому ступеню тяжкості інсульту. Встановлено, що показники АСП δ-ритму, ВСП δ-ритму та МПА β-ритму мали найбільшу кореляцію з рівнем неврологічного дефіциту за NIHSS та рівнем інвалідизації, а показники ЛПГ βhi-ритму та МПА ритмів αlo-піддіапазону – з рівнем когнітивного дефіциту. In order to study the clinical and neurophysiological features in patients with recurrent cerebral ischemic hemispheric ischemic stroke (RCHIS), a comprehensive clinical-paraclinical study of 49 patients (28 men and 21 female, mean age 72 (63; 76) years) in the acute period of the disease was conducted. It was found domination of mild and moderate dementia, the median total NIHSS score in the debut of the disease consisted 10 (7; 13), which corresponded to the average severity of the stroke. It was found that the parameters of δ-rhythm APS, δ-rhythm RSP and β rhythm relative spectral power have the strongest correlation with level of neurological deficit by NIHSS score and with level of disability by MRS, as well as parameters of occipital-frontal grade of βhi-rythm and hemispheric asymmetry of αlo-subband correlated with the level of cognitive deficit.
Clinical-neurophysiological features in patients with repeated cerebral ischemic hemispheric stroke in acute phase of disease
Keywords: мозковий інсульт; когнітивний дефіцит; неврологічні порушення; ЕЕГ-патерн; stroke; cognitive deficits; neurological disorders; EEG pattern