Исследование in vitro митопротективной и нейропротективной активности производного 1,4 бензодиазепина - циназепама - Павлов, С. В.; Павлов, Сергій Васильович; Pavlov, S. V. (My University, 2009)
У статті автором показана роль бензодиазепинових рецепторів в регуляції відкриття мітохондріальної пори та пов’язаних з нею процесів клітинної гибелі. Власними експериментальними дослідами in vitro на видалених мітохондріях показано, що внесення до інкубаційної середи з надлишком Ca2+ та глутамату циназепаму (0,1 мл) призводило до гальмування відкриття мітохондріальної пори, а також сприяло схоронності мембранного потенціалу заряду. Висока мітопротективна активність циназепаму пояснює його нейропротективну ефективність, що відображалось в здатності зменшувати кількість нейронів, що дегенерирують у суспензії з надлишком глутумату. In the article an author is rotin the role of benzodiazepins receptors in adjusting of opening of mitohondrials pore and processes of cellular death related to it. On selected experimental researches in vitro it is rotined by us,that bringing in an incubation environment, containing surplus of Ca2+ and glutamat of cinazepam(0,1 ml) resulted in braking of opening of mitohondrials pore, and also safe diaphragm potential of charge. High mitoprotectiv activity of cinazepam explains him neuroprotectiv efficiency,expressed in ability to diminish the amount of degenerativ neurons in a suspensoids in plenty of glutamat.
Дослідження in vitro мітопротективної та нейропротективної активності похідного 1,4 бензодиазепину – циназепаму
Research in vitro mitoprotektiv and neyroprotektiv activity of derivate 1,4 benzodiazepin – cinazepam
Keywords: бензодіазепінови рецептори; циназепам; мітохондріальна дисфункція; нейропротективний ефект; benzodiazepine receptors; cinazepam; mitochondrial dysfunction; neuroprotective action