Гістопатологічні зміни та імуногістохімічна експресія протеїну ubiquitin у перитуморальній тканині при герміногенних пухлинах яєчка - Базалицька, С. В.; Романенко, А. М.; Базалицкая, С. В.; Романенко, А. М.; Bazalytska, S. V.; Romanenko, A. M. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
З метою визначення морфологічних змін та особливостей імуногістохімічної експресії протеїну ubiquitin в перитуморальній тканині яєчка, які можна охарактеризувати як передракові, обстежили 40 хворих на герміногенні пухлини яєчка. У перитуморальній тестикулярній тканині у спостереженнях із порушенням сперматогенезу, які становлять 95%, виявили посилення процесів убіквітинації в сім’яних канальцях, що свідчить про інтенсивні процеси протеолізу великої кількості пошкоджених внутрішньоклітинних білків, появу атипових статевих клітин (TIN), які відрізняються від нормальних клітин сперматогенезу вірогідно нижчими показниками ядерної та цитоплазматичної експресії протеїну ubiquitin, а також порушення процесів убіквітинації в клітинах Лейдіга у вигляді посилення цитоплазматичної експресії та майже повного зникнення ядерної експресії протеїну ubiquitin. Результати свідчать про важливу роль структурних і функціональних порушень компонентів убіквітин-протеолізної системи на початкових етапах канцерогенезу тестикулярної тканини. С целью определения морфологических изменений и особенностей иммуногистохимической экспрессии протеина ubiquitin в перитуморальной ткани яичка, которые можно охарактеризовать как предраковые, обследованы 40 пациентов с герминогенными опухолями яичка. В перитуморальной тестикулярной ткани в наблюдениях с нарушением сперматогенеза, которые составляют 95%, установлено усиление процессов убиквитинации в семенных канальцах, свидетельствующее об интенсивных процессах протеолиза большого количества поврежденных внутриклеточных белков, появление атипичных половых клеток (TIN), которые отличаются от нормальных клеток сперматогенеза достоверно более низкими показателями ядерной и цитоплазаматической экспрессии протеина ubiquitin, а также нарушение процессов убиквитинации в клетках Лейдига в виде усиления цитоплазматической экспрессии и почти полного исчезновения ядерной экспрессии протеина ubiquitin. Результаты свидетельствуют о важной роли структурных и функциональных нарушений компонентов убиквитин-протеолизной системы на начальных этапах канцерогенеза в тестикулярной ткани. Aim. For the purpose of determination of characteristic morphological changes as well as the immunohistochemical protein Ubiquitin expression in peritumoral testicular tissue, which could be characterized as precancer lesions, the 40 patients with testicular germ cell tumors (TGCT) were investigated. Methods and results. Peritumoral testicular tissue in patients with the spermatogenesis alteration (that was detected in 95% of cases) demonstrated: 1) the dramatic increase of ubiquitination processes in seminiferous tubules, confi rming the intensive proteolysis of the damaged intracellular proteins, 2) occurrence of atypical germ cells (TIN), which differ from the normal spermatogenesis cells by the authentically lower levels of the nuclear and cytoplasmatic protein Ubiquitin expression, 3) alteration of ubiquitination processes in Leydig cells with the signifi cant increase of the protein Ubiquitin cytoplasmatic expression and the total disappearance of protein Ubiquitin nuclear expression. Conclusion. Our results show the important role of the structural and functional ubiquitin-proteolysis system components alterations at the initial stages of the testicular tissue carcinogenesis.
Гистопатологические изменения и иммуногистохимическая экспрессия протеина ubiquitin в перитуморальной ткани при герминогенных опухолях яичка
Histopathological features and protein ubiquitin immunohistochemical expression in peritumoral tissue of the testicular germ cell tumors
Keywords: сім’яні канальці; пухлини яєчка; білки; семенные канальцы; опухоли яичка; белки; Ovarian Neoplasms; Seminiferous Tubules; Proteins; TIN