Когнітивний викликаний потенціал Р300 при хронічній ішемії мозку - Демченко, Аліна Вікторівна; Demchenko, A. V. (My University, 2016)
Мета — вивчити особливості показників когнітивного викликаного потенціалу (КВП) Р 300 у хворих на хронічну ішемію мозку залежно від стадії дисциркуляторної енцефалопатії (ДЕ), вираженості когнітивних розладів (КР) та нейровізуалізаційних змін головного мозку. Матеріали і методи. О бстежено 263 (168 жінок та 95 чоловіків) пацієнтів з ДЕІ — ІІІ стадії (середній вік — (55,30 ± 7,62) року) на фоні атеросклерозу церебральних судин та артеріальної гіпертензії з використанням клініко-нейропсихологічних, лабораторних, ультразвукових, нейровізуалізаційних та нейрофізіологічних методів. Результати. У клінічній картині хворих на ДЕ виявлено легкі (40,68 %) та помірні (49,05 %) КР , у 10,27 % осіб — відсутність КР . У міру прогресування стадії ДЕ спостерігається статистично значуще подовження латентного періоду (ЛП) N2 за більшістю відведень (за винятком С3 та Р 3) та ЛП Р 300 за всіма відведеннями. Перевищення вікових значень ЛП N2 та Р 300 зафіксовано у 93,92 та 64,64 % хворих відповідно. В становлено статистично значущі відмінності щодо тривалості ЛП N2 (р = 0,0001) та ЛП Р 300 (р = 0,0003), за методом К раскела — У олліса у пацієнтів з легкими і помірними КР та зі збереженими когнітивними функціями за нейропсихологічним тестуванням. Виявлено прямо пропорційний зв’язок між віком пацієнтів і ЛП N2 (r = +0,25; p < 0,0001) та ЛП Р 300 (r = +0,33; p < 0,0001), між стадією ДЕ і ЛП N2 (r = +0,25; p < 0,0001) та ЛП Р 300 (r = +0,31; p < 0,0001), між товщиною комплексу інтима — медіа загальних сонних артерій і ЛП N2 (r = +0,19; p = 0,002) та ЛП Р 300 (r = +0,21; p = 0,001); обернено пропорційний зв’язок між загальним балом за Монреальською шкалою когнітивної оцінки і ЛП N2 (r = –0,27; p < 0,0001) та ЛП Р 300 (r = –0,32; p < 0,0001). В становлено статистично значуще подовження середнього ЛП Р 300 у хворих з поєднаним вогнищевим ураженням білої речовини мозку та розширенням лікворовмісних просторів і у пацієнтів з наявністю постішемічних кіст порівняно з хворими без структурних змін головного мозку. Objective — to study the peculiarities of cognitive evoked potential indexes (KEP) P300 among the patients with chronic cerebral ischemia depending on the stage of discirculatory encephalopathy (DE), intensity of cognitive impairments (CI) and neurovisual changes in brain. Methods and subjects. 263 patients with D E of the І , ІІ , and ІІІ stages (average age — 55.30 ± 7.62 years) against the background of cerebral tissues and arterial hypertension were examined. Clinico-neuropsychological, laboratory, ultrasound, neurovisual and neurophysiological methods of investigation wre used. Results. There were detected slight (40.68 %) and mild (49.05 %) CI in the clinical presentation of the patients with DE. O nly 10.27 % of people did not demonstrate any CI. While D E stage progressing a significant prolongation of latent period (LP) N2 with the prevailing majority of leads (exluding С3 andР3) and LP Р 300 can be observed. The excess of age values LP N2 and P300 was determined among the dominant majority of the patients with D E: 93.92 % and 64.64 % correspondingly. Probable differences in a duration of LP N2 (р = 0.0001) and LP Р 300 (р = 0.0003) using Kruskal-Wallis test were established among the patients with slight CI and with the maintained cognitive functions according to the neuropsychological testing results. According to the results of the neurophysiological investigation it was revealed a positive correlation of patients age, LP N2 (r = 0.25; p < 0.0001) and LP Р 300 (r = 0.33; p < 0.0001). The same connection was revealed of D E stage, LP N2 (r = 0.25; p < 0.0001) and LP Р 300 (r = 0.31; p < 0.0001), and of the thickness of common carotids intima media complex, LP N2 (r = 0.19; p = 0.002) and LP Р 300 (r = 0.21; p = 0.001). Also, there were revealed negative correlation of MOCA scale grade and LP N2 (r = –0.27; p < 0.0001) and LP Р 300 (r = –0.32; p < 0.0001). The probable prolongation of the average LP Р 300 was established among the patients with the combined nidal lesion of white substance and dilataion of liquor spaces and among the patients with postischemic cysts comparatively with this rate among the patients without structural changes.
Cognitive evoked potential Р300 in conditions of chronic cerebral ischemia
Keywords: хронічна ішемія мозку (дисциркуляторна енцефалопатія); когнітивний викликаний потенціал Р 300; когнітивні розлади; нейровізуалізаційні зміни; chronic cerebral ischemia (discirculatory encephalopathy); cognitive evoked potential Р 300; cognitive impairments; neurovisualization changes