Безболевая ишемия миокарда при сахарном диабете 2 типа - Кошля, В. И.; Мартыненко, А. В.; Кошля, В. І.; Мартиненко, А. В.; Koshlia, V. I.; Martynenko, A. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
В последние десятилетия к проблеме безболевой ишемии миокарда наблюдается повышенный интерес, что обусловлено большой распространённостью этого феномена и указаниями на неблагоприятное прогностическое значение ББИМ у больных без клинических проявлений ИБС, но имеющих факторы риска этого заболевания. Особое место среди факторов риска ИБС занимает сахарный диабет 2 типа. Распространённость безболевой ишемии миокарда среди больных с сахарным диабетом значительно выше (в 2–7 раз), чем у лиц без диабета. Многие связывают это с более высокой распространённостью атеросклероза и ИБС в целом в популяции диабетических пациентов. Но обращает на себя внимание осложнение сахарного диабета – диабетическая автономная нейропатия, в частности кардиоваскулярная её форма. Анализ литературы показывает, что, несмотря на очевидные успехи в изучении ББИМ, до настоящего времени остаются разногласия во взглядах на возможные причины и механизмы формирования этого феномена ИБС. В обзоре литературы представлены сведения о патофизиологических особенностях ББИМ при сахарном диабете 2 типа, изложены данные о распространённости, методах диагностики и основных направлениях в лечении, отражено прогностическое значение безболевой ишемии миокарда у лиц с сахарным диабетом 2 типа. В останні десятиріччя до проблеми безбольової ішемії міокарда спостерігається підвищений інтерес, що зумовлений великою поширеністю цього феномена та вказівками на несприятливе прогностичне значення ББІМ у хворих без клінічних проявів ІХС, але які мають фактори ризику цього захворювання. Особливе місце серед факторів ризику ІХС посідає цукровий діабет 2 типу. Поширеність безбольової ішемії серед хворих із цукровим діабетом є значно вищою (у 2–7 разів), ніж в осіб без діабету. Багато хто пов’язує це з більш високою поширеністю атеросклерозу та ІХС в цілому серед діабетичних пацієнтів, однак привертає увагу ускладнення цукрового діабету – діабетична автономна нейропатія, зокрема кардіоваскулярна її форма. Аналіз літератури показує, що, незважаючи на очевидні успіхи у вивченні ББІМ, дотепер залишаються розбіжності в поглядах на можливі причини та механізми формування цього феномена ІХС. В огляді літератури представлені відомості про патофізіологічні особливості ББІМ при цукровому діабеті 2 типу, викладені дані про поширеність, методи діагностики та основні напрями в лікуванні, показано прогностичне значення безбольової ішемії міокарда в осіб із цукровим діабетом 2 типу. Increased interest to the high prevalence of the phenomenon of silent myocardial ischemia was detected nowadays in the literature. Aim. To study role of the diabetes mellitus in the development of the silent myocardial ischemia. To underline main patophysiological features, diagnostic approaches and main streams in the treatment. Methods and results. Literature review of the Ukrainian and foreign issues. Results. Special place among the risk factors for CHD is type 2 diabetes takes silent myocardial ischemia. The prevalence of silent myocardial ischemia in patients with diabetes is significantly higher (2-7 times) than in those without diabetes. Many attribute this to the higher incidence of atherosclerosis and coronary heart disease in the general population in diabetic patients, but attention is drawn to a complication of diabetes - diabetic autonomic neuropathy, particularly cardiovascular its shape. Analysis of the literature showed that, despite the obvious successes in the study of SMI, still remain differences in views on the possible causes and mechanisms of this phenomenon CHD. Conclusion. The literature review provides information about the pathophysiological features of SMI in diabetes mellitus type 2, presented data on its prevalence, methods of diagnosis and treatment of the main directions reflected the prognostic significance of silent myocardial ischemia in patients with type 2 diabetes.
Безбольова ішемія міокарда при цукровому діабеті 2 типу
Silent myocardial ischemia in patients with diabetes mellitus type 2
Keywords: ишемическая болезнь сердца; сахарный диабет 2 типа; холтеровское мониторирование; томография; ішемічна хвороба серця; цукровий діабет 2 типу; холтерівське моніторування; томографія; Myocardial Ischemia; Diabetes Mellitus Type 2; Holter Monitoring; Tomography