Серцево-судинні ускладнення поліхіміотерапії множинної мієломи: сучасні напрями в діагностиці - Самура, Борис Борисович; Панасенко, Марія Олександрівна; Samura, В. В.; Panasenko, M. O.; Самура, Б. Б.; Панасенко, М. А. (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Мета роботи – пошук та узагальнення доказових даних щодо прогнозу та діагностики виникнення кардіоваскулярних подій у хворих на множинну мієлому. Порушення серця при призначенні цитостатичних препаратів і моноклональних антитіл можуть бути лімітувальними факторами в лікуванні множинної мієломи. Побічні дії хіміотерапії включають гіпотензію, гіпертензію, аритмії, порушення проведення імпульсу, перикардит, тромбоемболічні ускладнення, серцеву недостатність, смерть. Ризик розвитку кардіотоксичності збільшують деякі фактори, як-от ступінь експозиції препарату, вік, захворювання серця в анамнезі, артеріальна гіпертензія, комбінована терапія, попередні променева і хіміотерапія. Принциповим є виявлення ознак кардіоваскулярної токсичності до розвитку клінічних проявів пошкодження міокарда та судин. Залишається нез’ясованою роль маркерів у виявленні групи ризику несприятливих кардіоваскулярних подій. Висновки. Рання діагностика і визначення прогностичних факторів кардіоваскулярної токсичності, які розвиваються після поліхіміотерапії онкогематологічних захворювань, є важливим і до кінця не з’ясованим завданням. Heart dysfunction that occurred after using cytostatic drugs and monoclonal antibodies may be a limit factor in the treatment of multiple myeloma. Side effects of chemotherapy include hypotension, hypertension, arrhythmias, conduction disturbances, pericarditis, thromboembolic events, heart failure, death. The risk of cardiotoxicity may be increased by some factors that include drug exposure, age, history of heart diseases, arterial hypertension, drug combination, previous radiotherapy or chemotherapy. It’s important to detect cardiovascular toxicity before the appearance of clinical signs of heart and vessel disturbance. The role of markers in the elicitation of risk groups of cardiovascular events is uncertain yet. Early diagnostics and definition of prognostic factors of cardiovascular toxicity appeared after polychemotherapy of oncohematological diseases are important and not solve problems. Цель работы – поиск и обобщение доказательных данных относительно прогноза и диагностики возникновения кардиоваскулярных событий у больных множественной миеломой. Нарушения ритма сердца при назначении цитостатических препаратов и моноклональных антител могут быть лимитирующим фактором в лечении множественной миеломы. Побочные эффекты химиотерапии включают гипотензию, гипертензию, аритмии, нарушения проведения импульса, перикардит, тромбоэмболические осложнения, сердечную недостаточность, смерть. Риск развития кардиотоксичности увеличивают некоторые факторы, которые включают степень экспозиции препарата, возраст, заболевания сердца в анамнезе, артериальную гипертензию, комбинированную терапию, предшествующую лучевую терапию или химиотерапию. Принципиально установление признаков кардиоваскулярной токсичности до развития клинических проявлений повреждения миокарда и сосудов. Остается невыясненной роль маркеров в определении группы риска неблагоприятных кардиоваскулярных событий. Выводы. Ранняя диагностика и определение прогностических факторов кардиоваскулярной токсичности, развивающихся после полихимиотерапии онкогематологических заболеваний, – важная и до конца не разрешенная задача.
Cardiovascular events after polychemotherapy of multiple myeloma: modern ways to diagnostics
Сердечно-сосудистые осложнения полихимиотерапии множественной миеломы: современные подходы к диагностике
Keywords: множинна мієлома; кардіоваскулярні події; хіміотерапія; діагностика; прогностичні фактори; multiple myeloma; cardiovascular events; chemotherapy; diagnostics; prognostic factors; множественная миелома; кардиоваскулярные события; химиотерапия; диагностика; прогностические факторы