Pathogenetic role of nitrosative and oxidative stress in the development of anemia of inflammation in young children - Lezhenko, G.; Abramov, A.; Pohribna, A.; Леженко, Геннадій Олександрович; Абрамов, Андрій Володимирович; Погрібна, Анастасія Олександрівна; Леженко, Г. А.; Абрамов, А. В.; Погребная, А. В. (My University, 2019)
The purpose was to study the pathogenetic role of nitrosative and oxidative stress in the occurrence of anemia of inflammation in young children. Materials and methods. The content of nitrotyrosine and phospholipase A2 in the blood serum of 55 young children (the average age of 1.6 ± 0.3 years) was determined by the method of enzyme-linked immunosorbent assay. The basic group consisted of 30 children with acute bacterial diseases of the respiratory tract: 21 patients were diagnosed with acute bacterial bronchitis, and 9 children — with community-acquired pneumonia. The basic group was divided into two subgroups: the first subgroup consisted of 15 children with anemia of inflammation, the second subgroup — 15 children with acute bacterial diseases of the respiratory tract without anemia manifestation. The comparison group included 10 children with iron deficiency anemia without manifestations of inflammatory diseases of the respiratory system. Fifteen apparently healthy children represented the control group. Results. It was found that anemia of inflammation in children is accompanied by the activation of nitrosative and oxidative stress as evidenced by high nitrotyrosine content (63.3 ± 4.7 ng/ml), which was 5 times greater than in the control group (12.5 ± 1.6 ng/ml) (p < 0.01) and phospholipase A2 level (6.1 ± 0.7 ng/ml), which was 2.3 times higher than in the control group (2.28 ± 0.40 ng/ml) (p < 0.05). The positive correlation was determined between the severity of bacterial inflammatory disease and the activation of nitrosative and oxidative stress (r = 0.7, p < 0.001). Conclusions. The activation of oxygen-containing and nitrogen-containing metabolites against the background of infectious and inflammatory disease induces the development of nitrosative and oxidative stress, which play an important role in the pathogenesis of anemia of inflammation in young children with acute bacterial respiratory diseases. Мета: вивчення патогенетичної ролі нітрозативного i оксидативного стресу у виникненні анемії запалення в дітей раннього віку. Матеріали та методи. Визначали вміст нітротирозину та фосфоліпази А2 в сироватці крові 55 дітей раннього віку (середній вік — 1,6 ± 0,3 року) за допомогою імуноферментного аналізу. Основну групу становили 30 дітей із гострими бактеріальними захворюваннями респіраторного тракту, серед яких у 21 пацієнта був діагностований гострий бактеріальний бронхіт i в 9 — позагоспітальна пневмонія. Пацієнти основної групи були розділені на дві підгрупи: перша — 15 дітей із анемією запалення, друга — 15 дітей iз гострими бактеріальними захворюваннями респіраторного тракту без проявів анемії. Групу порівняння становили 10 дітей iз залізодефіцитною анемією без проявів запальних захворювань органів дихання. Контрольна група представлена 15 умовно здоровими дітьми. Результати. Встановлено, що наявність анемії запалення в дітей супроводжується активацією процесів нітрозативного та оксидативного стресу, про що свідчить високий уміст нітротирозину (63,3 ± 4,7 нг/мл), який перевищував показники групи контролю в 5 разів (12,5 ± 1,6 нг/мл) (p < 0,01), та фосфоліпази А2 (6,1 ± 0,7 нг/мл), що був в 2,3 раза (2,28 ± 0,4 нг/мл) (p < 0,05) вищим, нiж у контрольній групі. Визначено позитивну кореляцію між ступенем тяжкості бактеріального запального захворювання та активацією нітрозативного та оксидативного стресу (r = 0,7, p < 0,001). Висновки. Активація кисневмісних та азотовмісних метаболітів на тлі інфекційно-запального захворювання індукує розвиток нітрозативного та оксидативного стресу, що відіграє значну роль у патогенезі анемії запалення в дітей раннього віку iз гострими запальними бактеріальними захворюваннями. Цель: изучение патогенетической роли нитрозативного и оксидативного стресса в возникновении анемии воспаления у детей раннего возраста. Материалы и методы. Определяли содержание нитротирозина и фосфолипазы А2 в сыворотке крови 55 детей раннего возраста (средний возраст — 1,6 ± 0,3 года) при помощи иммуноферментного анализа. Основную группу составили 30 детей с острыми бактериальными заболеваниями респираторного тракта, среди которых у 21 пациента был диагностирован острый бактериальный бронхит и у 9 — внегоспитальная пневмония. Пациенты основной группы были разделены на две подгруппы: первая — 15 детей с анемией воспаления, вторая — 15 детей с острыми бактериальными заболеваниями респираторного тракта без проявлений анемии. Группу сравнения составили 10 пациентов с железодефицитной анемией без проявлений воспалительных заболеваний органов дыхания. Контрольная группа представлена 15 условно здоровыми детьми. Результаты. Установлено, что наличие анемии воспаления у детей сопровождается активацией процессов нитрозативного и оксидативного стресса, о чем свидетельствует высокое содержание нитротирозина (63,3 ± 4,7 нг/мл), превышавшее показатели группы контроля в 5 раз (12,5 ± 1,6 нг/мл) (p < 0,01), и фосфолипазы А2 (6,1 ± 0,7 нг/мл), которое было в 2,3 раза (2,28 ± 0,4 нг/мл) (p < 0,05) выше, чем в контрольной группе. Установлена положительная корреляция между степенью тяжести бактериального воспалительного заболевания и активацией нитрозативного и оксидативного стресса (r = 0,7, p < 0,001). Выводы. Активация кислородосодержащих и азотсодержащих метаболитов на фоне инфекционно-воспалительного заболевания индуцирует развитие нитрозативного и оксидативного стресса, что играет важную роль в патогенезе анемии воспаления у детей раннего возраста с острыми бактериальными заболеваниями респираторного тракта.
Патогенетична роль нітрозативного і оксидативного стресу в розвитку анемії запалення в дітей раннього віку
Патогенетическая роль нитрозативного и оксидативного стресса в развитии анемии воспаления у детей раннего возраста
Keywords: діти раннього віку; анемія запалення; нітрозативний стрес; оксидативний стрес; young children; anemia of inflammation; nitrosative stress; oxidative stress; дети раннего возраста; анемия воспаления; нитрозативный стресс; оксидативный стресс