Випадок ефективного комплексного лікування некротичного ентероколіту в новонародженої дитини - Курочкін, Михайло Юрійович; Давидова, Анна Григорівна; Денисенко, І. Г.; Крупінова, О. М.; Kurochkin, M. Yu.; Davydova, А. H.; Denysenko, I. H.; Krupinova, О. M. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Некротичний ентероколіт – запальне захворювання, спричинене інфекційними агентами на фоні незрілості механізмів місцевого захисту та/або гіпоксично-ішемічного пошкодження слизової оболонки кишківника, що призводить до генералізації з виникненням системної запальної реакції. Патогенетичні механізми, що спричиняють ураження кишкової стінки, – ішемія та біль. Тому патогенетично обґрунтоване використання центральних нейроаксіальних блокад (каудально-епідуральних), які забезпечують анальгетичний ефект і прегангліонарну блокаду симпатичної нервової системи. Мета роботи – ознайомити лікарів-практиків із випадком успішної комплексної інтенсивної терапії з використанням нейроаксіальних блокад у новонародженої дитини з некротичним ентероколітом. Матеріали та методи. Дитина перебувала на лікуванні в відділенні анестезіології та інтенсивної терапії новонароджених КНП «Міська дитяча лікарня № 5» ЗМР (м. Запоріжжя). Дитині зробили клінічні та біохімічні аналізи крові, здійснили мікробіологічні, рентгенологічні й ультразвукові дослідження на обладнанні лікарні. Результати. Дитину з тяжким перебігом некротичного ентероколіту прооперували, оскільки було припущення про перфорацію кишківника та пневмоперитонеум; здійснили ревізію органів черевної порожнини. Виявили, що тонкий і товстий кишківник на всій довжині мали множинні крововиливи та пухирці повітря в підсерозній оболонці, але ділянки перфорації не визначили. Надалі дитина одержала консервативне лікування з використанням антибактеріальних (призначили за деескалаційним принципом, враховуючи результати бактеріологічного дослідження та чутливість мікрофлори), протигрибкових засобів, імунозамісної терапії (внутрішньовенний імуноглобулін), повного парентерального харчування (глюкоза, амінокислоти, ліпідні емульсії). Крім цього стандартного лікування, дитині в післяопераційному періоді для ефективної аналгезії, покращення мікроциркуляції та спланхнічного кровотоку призначили каудально-епідуральні блокади двічі на добу протягом тижня. Necrotizing enterocolitis is an inflammatory disease caused by infection and hypoxic–ischemic damage of the intestinal mucosa, which leads to generalization with the development of a systemic inflammatory response. The pathogenetic mechanisms leading to intestinal wall damage are ischemia and pain. Therefore, the use of central neuraxial blocks, which provide the analgesic effect and preganglionic blockade of the sympathetic nervous system, is pathogenetically justified. The aim of the work is to acquaint practitioners with the case of successful comprehensive treatment using neuraxial blocks in a newborn with necrotizing enterocolitis. Materials and methods. The child was treated at the Department of Anesthesiology and Intensive Care for Newborns of Zaporizhzhia City Pediatric Hospital No. 5. He underwent clinical and biochemical blood tests, microbiological, radiological and ultrasound examinations using hospital equipment. Results. A child was operated due to suspected intestinal perforation and pneumoperitoneum. It was found that throughout the small and large intestines had multiple hemorrhages and air bubbles in the subserosa, but no perforation sites were found. Subsequently, the child underwent conservative treatment with antibacterial therapy according to the de-escalation principle, antifungal therapy, intravenous immunoglobulins, total parenteral nutrition. In addition to this standard treatment, the child underwent caudal-epidural blocks twice a day for a week in the postoperative period for effective analgesia, improvement of microcirculation and splanchnic blood flow.
A case of successful comprehensive treatment of necrotizing enterocolitis in a newborn child
Курочкін М. Ю. - ORCID ID: 0000-0003-3536-9775; Давидова А. Г. - ORCID ID: 0000-0002-6689-5121.
Keywords: некротичний ентероколіт; лікування; новонароджений; necrotizing enterocolitis; treatment; newborn