Особенности белкового, липидного, углеводного и минерального обмена у потомков самок крыс, содержавшихся в условиях разной двигательной активности - Горбач, Т. В.; Баранова, М. С.; Gorbach, T. V.; Baranova, M. S. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Гипокинетические условия жизни беременных женщин – это очень частая ситуация в современном обществе. С целью исследования особенностей метаболических процессов в зубах 84 потомков самок, находившихся в период вынашивания потомства в условиях разной двигательной активности, изучено содержание в дентине и в сыворотке крови биогенных элементов, показатели белкового, липидного и углеводного обменов в сыворотке крови. Установлено, что материнская гипокинезия приводит к снижению содержания неорганических компонентов в зубах потомков. А ежедневные непродолжительные двигательные тренировки гипокинетичных беременных самок способствуют улучшению метаболизма. Гіпокінетичні умови життя вагітних жінок – дуже часта ситуація в сучасному суспільстві. З метою дослідження особливостей метаболічних процесів у зубах 84 нащадків самок, які перебували в період виношування потомства в умовах різної рухової активності, вивчили вміст у дентині та в сироватці крові біогенних елементів, показники білкового, ліпідного та вуглеводного обмінів у сироватці крові. Встановили, що материнська гіпокінезія призводить до зниження вмісту неорганічних компонентів зубів нащадків. А щоденні нетривалі рухові тренування гіпокінетичних вагітних самок сприяють поліпшенню метаболізму. Hypokinetic living conditions of pregnant women are a very common situation in today’s society. Aim. In order to study the features of the metabolic processes in the teeth of 84 descendants of female rats who were under conditions of different motor activity during gestation, content of biogenic elements in dentin and blood serum, protein, lipid and carbohydrate metabolism indicators in blood serum were studied. Results. We found that maternal hypokinesia reduces the content of inorganic components in the teeth of descendants. And brief daily motor exercises of hypokinetic pregnant female rats contribute to the improvement of metabolism.
Особливості білкового, ліпідного, вуглеводного та мінерального обміну в нащадків самок щурів, яких утримували в різних умовах рухової активності
Features of protein, lipid, carbohydrate and mineral metabolism in descendants of female rats with various motor activities
Keywords: гипокинезия; тренировка; химический состав зубов; метаболические процессы; гіпокінезія; тренування; хімічний склад зубів; метаболічні процеси; Hypokinesia; Training; Chemistry; Dental Caries; The Metabolic Processes