Клініко-патогенетичні особливості ішемічної хвороби серця, асоційованої з постменопаузальним остеопорозом, оптимізація діагностичної та лікувальної тактики - Стецюк, Ірина Олегівна; Stetsiuk, I. O. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Дисертаційна робота присвячена удосконаленню діагностичних та лікувальних підходів при ішемічній хворобі серця (ІХС), асоційованій із постменопаузальним остеопорозом (ПМОП), шляхом дослідження клініко- метаболічних, структурно-функціональних, ішемічних та вегетативних змін серця, маркерів кісткового та судинного ремоделювання, їх взаємозв’язків зі станом мінеральної щільності кісткової тканини та впливом терапії. Робота складалась з двох етапів. На першому етапі дослідження було обстежено 120 жінок, хворих на ІХС: стабільну стенокардію напруження ІІ- ІІІ функціонального класу віком 68,0 (60,0; 75,0) років, які були розподілені на 3 групи в залежності від стану мінеральної щільності кісткової тканини (МЩКТ): 1 група – 30 жінок з ІХС та нормальними показниками МЩКТ, 2 група – 30 жінок з ІХС та остеопенією, 3 група – 60 жінок з ІХС та ПМОП. Виявлено, що у хворих на ІХС з остеопенією спостерігається проатерогенний потенціал ліпідного спектра та зміни фосфорно-кальцієвого балансу, які більш виражені при розвитку ПМОП (підвищення рівня ЛПНЩ на 19,94 % та сироваткового кальцію на 51,72 % у порівнянні з хворими без порушень МЩКТ; р<0,05). Встановлено наявність кореляційних взаємозв’язків між Z- критерієм фаланги та рівнем сироваткового кальцію (r=+0,64; р<0,05) і фосфору (r=-0,57; р<0,05), між 10-річним ризиком розвитку остеопорозних переломів фаланги та рівнем сироваткового кальцію (r=-0,49; р<0,05) і фосфору (r=-0,48; р<0,05). Thesis is devoted to the improvement of diagnostic and therapeutic approaches in coronary artery disease (CAD) associated with postmenopausal osteoporosis (PMOP), by studying the clinical-metabolic, structural, functional, ischemic and autonomic changes of the heart, markers of bone and vascular remodeling, their relationship with the state of bone mineral density and the effect of therapy. The work consisted of two stages. At the first stage of the study 120 women with CAD: stable angina pectoris of the II-III functional class aged 68.0 (60.0; 75.0) years were examined, which were divided into 3 groups depending on the state of bone mineral density (BMD): group 1 − 30 women with CAD and normal BMD state, group 2 − 30 women with CAD and osteopenia, group 3 − 60 women with CAD and PMOP. It was found that in patients with CAD and osteopenia there is a proatherogenic potential of the lipid spectrum and changes in phosphoruscalcium balance, which are more pronounced in the development of PMOP (increased LDL by 19.94 % and serum calcium by 51.72 % compared with patients without BMD disorders; p<0.05). The existence of a correlative dependence between the Z-criterion of the phalanx and the level of serum calcium (r = + 0.64; p<0.05) and phosphorus (r = -0.57; p<0.05), between 10-year risk of of developing osteoporosis fractures of the phalanx and the level of serum calcium (r = -0.49; p<0.05) and phosphorus (r = -0.48; p<0.05) was established.
Clinical and pathogenetic features of coronary artery disease associated with postmenopausal osteoporosis, optimization of diagnostic and treatment tactics
Keywords: ішемічна хвороба серця; постменопаузальний остеопороз; мінеральна щільність кісткової тканини; ремоделювання; біомаркери; лікування; coronary artery disease; postmenopausal osteoporosis; bone mineral density; remodeling; biomarkers; treatment