Дифференциальная диагностика гастродуоденальной язвы и острого панкреатита - Сырбу, И. Ф.; Рязанов, Д. Ю.; Новохатний, П. В.; Рязанов, Дмитро Юрійович (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Проаналізовано досвід використання інструментальних методів обстеження в клініці невідкладної хірургії черевної порожнини для диференційної діагностики виразкової хвороби у 137 хворих з абдомінальним больовим синдромом невиразної етіології. Встановлено, що комбіноване використання оглядової рентгеноскопії, ультразвукового дослідження черевної порожнини, езофагогастродуоденоскопії, діагностичної лапароскопії є обов’язковим мінімально необхідним діагностичним комплексом, що дозволяє диференціювати виразкову хворобу шлунка та дванадцятипалої кишки з гострим панкреатитом у всіх хворих. Проанализирован опыт использования инструментальных методов обследования в клинике неотложной хирургии брюшной полости для дифференциальной диагностики язвенной болезни у 137 больных с абдоминальным болевым синдромом неясной этиологии. Установлено, что комбинированное применение обзорной рентгеноскопии, ультразвукового исследования брюшной полости, эзофагогастродуоденоскопии, диагностической лапароскопии является обязательным минимально необходимым диагностическим комплексом, позволяющим дифференцировать язвенную болезнь желудка и двенадцатиперстной кишки с острым панкреатитом у всех больных. The experience of using of instrumental methods of inspection in the clinic of urgent surgery of abdominal cavity is analysed for differential diagnostics of ulcerous illness in137 patients with the agnogenic abdominal pain syndrome. It is determined that the combined application of X-ray investigation, ultrasonic research of abdominal cavity, esophagogastroduodenoscopy, diagnostic laparoscopy is obligatory minimum of necessary diagnostic complex, which allows to differentiate ulcerous illness of stomach and duodenum with acute pancreatitis for all patients.
Keywords: виразкова хвороба; гострий панкреатит; диференційна діагностика; язвенная болезнь; острый панкреатит; дифференциальная диагностика; ulcerous illness; acute pancreatitis; differential diagnostics