Особливості кардіального ремоделювання та рівнів GDF 15 та NTproBNP у хворих на серцеву недостатність зі збереженою фракцією викиду залежно від давності перенесеного інфаркту міокарда - Земляний, Ярослав Вадимович; Земляна, Наталія Анатоліївна; Zemlianyi, Ya. V.; Zemliana, N. A. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – визначити взаємозв’язки між концентраціями фактора росту і диференціювання 15 (GDF 15) та NTproBNP у сироватці крові й особливостями ремоделювання серця у хворих на серцеву недостатність зі збереженою фракцією викиду (СНЗФВ) залежно від давності перенесеного інфаркту міокарда з зубцем Q (ІМ). Матеріали і методи. Дослідження здійснили на базі кардіологічного відділення Комунального некомерційного підприємства «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» Запорізької міської ради. Обстежили 72 хворих (середній вік – 62,1 ± 1,7 року) на СНЗФВ, які перенесли ІМ. Пацієнтів поділили на дві групи залежно від давності перенесеного ІМ. Хворих обстежили за допомогою двовимірної ехокардіографії на апараті MyLab50 (Esaote, Італія) за рекомендаціями Американського товариства ехокардіографії. Концентрації GDF 15 та NTproBNP у сироватці крові визначали методом імуноферментного аналізу за допомогою наборів реактивів Elabscience (США). Результати. У першій і другій групах пацієнтів, які перенесли ІМ протягом року, встановлено достовірне підвищення GDF 15 (на 66,1 % та 74,7 % відповідно, p < 0,05) порівняно з групою контролю. Рівень GDF 15 достовірно вищий (на 41,8 %, p < 0,05) в групі пацієнтів, котрі перенесли ІМ у період від 1 до 2 років, порівняно з хворими, які перенесли ІМ протягом року. Концентрація NTproBNP у сироватці крові вірогідно вища у групах СНЗФВ порівняно з групою контролю (на 84,7 % та 87,2 % відповідно, p < 0,05). У другій групі хворих із давністю перенесеного ІМ від 1 до 2 років визначили достовірне збільшення кінцево-систолічного об’єму (на 11,8 %, p < 0,05), кінцево-діастолічного об’єму (на 22,3 %, p < 0,05), індексу маси міокарда лівого шлуночка (на 19,1 %, p < 0,05) та співвідношення E/e’ (на 20,9 %, p < 0,05) порівняно з пацієнтами першої групи. Визначили вірогідний прямий взаємозв’язок між давністю перенесеного ІМ і концентрацією GDF 15 (r = 0,58, p < 0,05), товщиною міжшлуночкової перетинки в діастолу (r = 0,61, p < 0,05) та індексом маси міокарда лівого шлуночка (r = 0,63, p < 0,05), GDF 15 та E/e’ (r = 0,37, p < 0,05), GDF 15 та індексом об’єму лівого передсердя (r = 0,41, p < 0,05), GDF 15 та NTproBNP (r = 0,56, p < 0,05). Aim. To determine the relationships between serum concentrations of growth and differentiation factor 15 (GDF 15) and NTproBNP and features of heart remodeling in patients with heart failure and preserved ejection fraction (HFPEF) depending on the history of Q-myocardial infarction (MI). Materials and methods. The study was performed on the basis of the Cardiology Department of the Municipal non-profit Enterprise “City Hospital of Urgent and Emergency Medical Care” of Zaporizhzhia City Council. 72 patients (mean age 62.1 ± 1.7 years) with HFPEF after MI were enrolled. The patients were divided into two groups depending on the time of previous MI. The patients were examined using two-dimensional echocardiography on a MyLab50 device (Esaote, Italy) according to the recommendations of the American Society of Echocardiography. Serum concentrations of GDF 15 and NTproBNP were measured by enzyme immunoassay using Elabscience reagent kits (USA). Results. In the 1st and 2nd groups of patients who suffered MI within a year, a significant increase in GDF 15 has been found (by 66.1 % and 74.7 %, respectively; p < 0.05) compared to the control group. The level of GDF 15 was significantly higher (by 41.8 %, p < 0.05) in the group of patients who had MI over a one-to-two-year period as compared to those who had MI within one year. The serum concentration of NTproBNP was also significantly higher in HFPEF groups compared to the control group (by 84.7 % and 87.2 %, respectively, p < 0.05). In the 2nd group of patients with the history of MI between 1 and 2 years, a significant increase in end-systolic volume (by 11.8 %, p < 0.05), end-diastolic volume (by 22.3 %, p < 0.05), left ventricular myocardial mass index (by 19.1 %, p < 0.05) and the E/e’ ratio (by 20.9 %, p < 0.05) has been revealed as compared to the 1st patient group. A strong direct correlation has been shown between the time of MI occurrence and the concentration of GDF 15 (r = 0.58, p < 0.05), the interventricular septum thickness at diastole (r = 0.61, p < 0.05) and the left ventricular myocardial mass index (r = 0.63, p < 0.05), GDF 15 and E/e’ (r = 0.37, p < 0.05), GDF 15 and the left atrial volume index (r = 0.41, p < 0.05), GDF 15 and NTproBNP (r = 0.56, p < 0.05).
Features of cardiac remodeling and GDF 15 and NTproBNP levels in patients with heart failure and preserved ejection fraction depending on the history of myocardial infarction
Земляний Я. В. - ORCID ID: 0000-0002-6494-6570; Земляна Н. А. - ORCID ID: 0000-0003-4037-4341.
Keywords: серцева недостатність; інфаркт міокарда; серцеві біомаркери; кардіальне ремоделювання; heart failure; myocardial infarction; cardiac biomarkers; cardiac remodeling