Визначення видової належності кісток, що піддавалися дії високої температури при судово-медичній ідентифікації загиблої особи - Голубович, Леонід Львович; Бачинський, В. Т.; Зубко, Марія Дмитрівна; Голубович, А. Л.; Голубович, П. Л.; Куртєв, А. В.; Голубович, Л. Л.; Бачинский, В. Т.; Зубко, М. Д.; Голубович, А. Л.; Голубович, П. Л.; Куртев, А. В.; et al. (My University, 2019)
Висвітлення експериментального досвіду вивчення спалених кісткових решток, з метою їх видової диференціації, та розкриття результатів роботи, що з успіхом впроваджені авторами у практичну діяльність лікарів судово-медичних експертів. Матеріали та методи. У ролі об'єктів дослідження використовувались 350 трубчастих і плоских кісток скелетів людей віком від 20 до 65 років та 120 кісток свійських тварин. Кістки скелетів людей ми отримували з архіву медико-криміналістичного відділення Запорізького обласного бюро судово-медичної експертизи, куди об єкти направлялись судово-медичними експертами у випадках загибелі внаслідок травм. Кістки свійських тварин отримували з м’ясокомбінату, а кістки собак внаслідок випадкової загибелі тварин, зазвичай внаслідок транспортної травми. Висновки. Комплексне остеоскопічне, мікроскопічне, мікроостеометричне та мікрорентгенологічне дослідження дає змогу вивчати різні види мікроскопічних структур і мінералізацій кісткової тканини, що може бути використане в процесі диференціації видів згорілих кісткових залишків.

Освещение экспериментального опыта изучения сожженных костных остатков, с целью их видовой дифференциации, и раскрытие результатов работы, которые с успехом внедрены авторами в практическую деятельность врачей судебно-медицинских экспертов. Материалы и методы. В качестве объектов исследования использовались 350 трубчатых и плоских костей скелетов людей в возрасте от 20 до 65 лет и 120 костей домашних животных. Кости скелетов людей мы получали из архива медикокриминалистического отделения Запорожского областного бюро судебно-медицинской экспертизы, куда объекты направлялись судебно-медицинскими экспертами в случаях гибели в результате травм. Кости домашних животных получали из мясокомбината, а кости собак при случайной гибели животных, обычно в результате транспортной травмы. Выводы. Комплексное остеоскопическое, микроскопическое, микроостеометрическое и микрорентгенологическое исследование позволяет изучать различные виды микроскопических структур и минерализаций костной ткани, которое может быть использовано в процессе дифференциации видов сгоревших костных остатков.

Оf the paper was to describe the experience of the authors concerning an experimental study of the bone tissue and bone fragments, which were exposed to high temperatures, in order to establish the species in the process of identifying the dead. Material and methods. In the process of performing this work, we used 350 tubular and flat bones of skeletons of people aged 20 to 65 years (long and short tubular bones, ribs) and 120 bones of domestic animals of the same name (cows, pigs, sheep, dogs). Conclusion. A comprehensive osteoscopic, microscopic, microosteometric and micro Xray studies of burned to gray glowing human bones and individual domestic animals of varying degrees of destruction (from large fragments to the actual ash) revealed a number of features of the microscopic structure and mineralization of the bone tissue, which can be used in the process of species differentiation of the burned bone residues.
Определение видовой принадлежности костей, которые подверглись воздействию высоких температур при судебномедицинской идентификации погибших лиц
Establishment of the specific belonging of the bones subjected to the high temperature exposure at medical identification of the lost persons
Keywords: спалені кістки; судово-медична експертиза; видова диференціація; ідентифікація особи; сожженные кости; судебномедицинская экспертиза; видовая дифференциация; идентификация личности; burned bones forensic examination; species differentiation; personal identification