Ремоделювання екстрацелюлярного матриксу у хворих на хронічну серцеву недостатність ішемічного генезу зі збереженою фракцією викиду лівого шлуночка - Сиволап, Віктор Денисович; Лашкул, Дмитро Андрійович; Сыволап, В. Д.; Лашкул, Д. А.; Syvolap, V. D.; Lashkul, D. A. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
З метою виявлення особливостей, взаємозв’язків між параметрами екстрацелюлярного матриксу та ниркової функції у 110 хворих на хронічну серцеву недостатність ішемічного генезу за допомогою імуноферментного аналізу й ехокардіографії вивчили активність маркерів колагенового обміну (ММП-9, ТІМП-1, РІСР), цистатину С, структурно-функціональні параметри серця. Встановили, що при хронічній серцевій недостатності ішемічного генезу зі збереженою фракцією викиду лівого шлуночка дисбаланс у системі ММП/ТІМП призводить до порушення структурної повноцінності екстрацелюлярного матриксу міокарда, посилює його функціональну неспроможність та асоціюється з порушенням ниркової функції. Протягом кореляційного аналізу встановили значущі взаємозв’язки між параметрами системи ММП/ТІМП і ШКФ, цистатином С, що свідчить про роль порушення балансу екстрацелюлярного матриксу в розвитку дисфункції нирок у пацієнтів із хронічною серцевою недостатністю ішемічного генезу. С целью установления особенностей, взаимосвязей между параметрами экстрацеллюлярного матрикса и почечной функции у 110 больных хронической сердечной недостаточностью ишемического генеза с помощью иммуноферментного анализа, эхокардиографииизучена активность маркеров коллагенового обмена (ММП-9, ТИМП-1, РІСР), цистатина С, структурно-функциональные параметры сердца. Установлено, что при хронической сердечной недостаточности ишемического генеза с сохраненной фракцией выброса левого желудочка дисбаланс в системе ММП/ТИМП ведет к нарушению структурной полноценности экстрацеллюлярного матрикса миокарда, усиливает его функциональную несостоятельность и ассоциируется с нарушением функции почек. При корреляционном анализе установлены значимые взаимосвязи между параметрами системы ММП/ТИМП и СКФ, цистатином С, что свидетельствует о роли нарушения баланса экстрацеллюлярного матрикса в развитии дисфункции почек у пациентов с хронической сердечной недостаточностью ишемического генеза. Aim. To identify features, relationships between parameters of the extracellular matrix and renal function in 110 patients with ischemic chronic heart failure the activity of collagen metabolism markers (MMP-9, TIMP-1, PICP), cystatin C, structural and functional parameters of the heart were studied using ELISA, echocardiography.Results. It was established that imbalance in the system MMP/TIMP in ischemic heart failure with preserved left ventricular ejection fraction leads to disruption of the extracellular matrix structural functional suffi ciency, increases functional failure and is associated with impaired renal function. Conclusion. Correlation analysis showed signifi cant relationships between MMP/TIMP and GFR, cystatin C, indicating that the signifi cant role of extracellular matrix imbalance in the development of renal dysfunction in patients with ischemic chronic heart failure.
Ремоделирование экстрацеллюлярного матрикса у больных хронической сердечной недостаточностью ишемического генеза с сохраненной фракцией выброса левого желудочка
Extracellular matrix remodeling in patients with ischemic chronic heart failure with preserved ejection fraction
Keywords: серцева недостатність; біомаркери; фіброз; сердечная недостаточность; биомаркеры; фиброз; Heart Failure; Biomarkers; Fibrosis