Фенотипові особливості бронхіальної астми у дітей залежно від ацетиляторного статусу - Колоскова, О. К.; Тарнавська, С. І.; Богуцька, Н. К.; Шахова, О. О.; Колоскова, Е. К.; Тарнавская, С. И.; Богуцкая, Н. К.; Шахова, О. А.; Koloskova, O. K.; Tarnavska, S. I.; Bogutska, N. K.; Shakhova, O. O. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Виконали комплексне клініко-параклінічне обстеження 51 дитини, хворої на бронхіальну астму. Встановили, що наявність неатопічного фенотипу асоціювала з пізнім початком захворювання, тяжчим перебігом у пацієнтів із повільним типом ацетилування у порівнянні зі «швидкими ацетиляторами» (відносний ризик –2,3 [95% ВІ: 1,7–3,0] при співвідношенні шансів – 3,9 [95% ВІ: 2,2–7,2]). Дітям з атопічною астмою притаманні ранній початок захворювання, переважання неінфекційних тригерних чинників, залучення еозинофілів – ефекторних клітин запалення (переважно у хворих зі швидким ацетиляторним статусом). Проведено комплексное клинико-параклиническое исследование 51 ребенка, которые болеют бронхиальной астмой. Показано, что наличие неатопического фенотипа асоциировалось с поздним началом заболевания, тяжелым течением астмы у пациентов с медленным типом ацетилирования по отношению к «быстрым ацетиляторам» (относительный риск –2,3 [95%ДИ: 1,7–3,0], при соотношении шансов – 3,9 [95% ДИ: 2,2–7,2]). Детям с атопической астмой свойственны раннее начало заболевания, превалирование неинфекционных тригерных факторов, участие эозинофилов – эффекторных клеток воспаления (преимущественно у детей с быстрым ацетиляторным статусом). Integrated clinical and immunological examination of the I-II level was conducted in 51 children of school age, suffering from bronchial asthma (BA). There was revealed, that the non-atopic phenotype associated with late-onset disease, as well as more severe course in patients with slow acetylating type compared to «fast acetylators» (RR – 2.3 [95% CI :1,7–3,0] with odds ratio - 3.9 [95% CI :2,2–7,2]). However, children with atopic BA were characterized by early onset of the disease, the prevalence of non-communicable trigger factors, involvement of eosinophils – effector infl ammatory cells (predominantly in patients with rapid acetylating status).
Фенотипические особенности бронхиальной астмы у детей в зависимости от ацетиляторного статуса
Phenotypic features of bronchial asthma in children depending on the acetylating status
Keywords: астма; діти; фенотип; тип ацетилування; дети; тип ацетилирования; asthma; children; phenotype; type of acetylation