Обґрунтування доцільності проведення тесту «розчинення» для таблеток «Гіпертрил» - Ангеліс, І. (Тернопільський державний медичний університет імені І. Я. Горбачевського, 2019)
Серцево-судинні захворювання (ССЗ) є основною причиною смерті в усьому світі: ні з якоїсь іншої причини щорічно не вмирає стільки людей, скільки від ССЗ. За оцінками ВООЗ саме ці хвороби щорічно забирають більше життів, ніж інші захворювання: так, в 2017 році причиною третини смертей у всьому світі стали серцево-судинні захворювання. Вищезазначене спонукало до створення принципово нового вітчизняного антиангіального та антигіпертензивного препарату. Науковцями НВО «Фарматрон» спільно із співробітниками кафедри фармацевтичної хімії ЗДМУ під керівництвом професора Мазура І. А. отримана нова оригінальна сполука – бромід 1-β-фенілетил- 4-аміно-1,2,4-триазолію (умовна назва «Гіпертрил»), яка проявляє антигіпертензивні, протиішемічні та антиоксидатні властивості. Тому, метою нашої роботи стало обґрунтування доцільності визначення біодоступності та проведення тесту «Розчинення» для оригінального таблетованого лікарського препарату «Гіпертрил».