Клініко-електроенцефалографо-гемодинамічні зіставлення у хворих під час гострого періоду мозкового ішемічного супратенторіального інсульту - Кузнєцов, Антон Анатолійович; Кузнецов, А. А.; Kuznietsov, A. A. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Наведено результати клініко-комп’ютерно-електроенцефалографічного та реоенцефалографічного дослідження 120 хворих під час гострого періоду мозкового ішемічного супратенторіального інсульту. Здійснено характеристику електроенцефалографічного патерну та церебральної гемодинаміки у хворих у дебюті мозкового ішемічного супратенторіального інсульту з урахуванням клініко-соціального виходу гострого періоду захворювання. Наведено структуру кореляційних зв’язків між параметрами неврологічного статусу, біоелектричної активності головного мозку та церебральної гемодинаміки у хворих на мозковий ішемічний супратенторіальний інсульт. На основі клініко-електроенцефалографо-гемодинамічних зіставлень виявлено найінформативніші критерії оцінки ступеня тяжкості хворих на мозковий ішемічний супратенторіальний інсульт і прогнозування клініко-соціального виходу гострого періоду захворювання. Приведены результаты клинико-компьютерно-электроэнцефалографического и реоэнцефалографического исследования 120 больных в остром периоде мозгового ишемического супратенториального инсульта. Проведена характеристика электроэнцефалографического паттерна и церебральной гемодинамики у больных в дебюте мозгового ишемического супратенториальных инсульта с учетом клинико-социального исхода острого периода заболевания. Представлена структура корреляционных взаимосвязей между параметрами неврологического статуса, биоэлектрической активности головного мозга и церебральной гемодинамики у больных с мозговым ишемическим супратенториальным инсультом. На основании клинико-электроэнцефалографо-гемодинамических сопоставлений разработаны наиболее информативные критерии оценки степени тяжести больных с мозговым ишемическим супратенториальным инсультом и прогнозирования клинико-социального исхода острого периода заболевания. The results of clinical, computed electroencephalography and rheoencephalography investigations of 120 patients in acute period of ischemic supratentorial stroke depending on the variants of clinical social outcome of the acute period of the disease are presented in this article. Characteristics of electroencephalographic pattern and cerebral hemodynamic parameters in patients in the onset of the disease depending on the clinical social outcome of the stroke’s acute period are given. Correlations between neurological status parameters, bioelectrical brain activity and cerebral hemodynamic were detected. On the ground of clinical, electroencephalographical and hemodynamic matching the most informative criteria of the stroke severity evaluation and prognosis of clinical social outcome of the acute period of the disease were revealed.
Клинико-электроэнцефалографо-гемодинамические сопоставления у больных в остром периоде мозгового ишемического супратенториального инсульта
Сlinical, electroencephalographic and cerebral hemodynamic comparisons in patients with ischemic supratentorial stroke in acute period
Keywords: ішемічний інсульт; електроенцефалографічний патерн; церебральна гемодинаміка; ишемический инсульт; электроэнцефалографический паттерн; церебральная гемодинамика; прогноз; ischemic stroke; electroencephalographic pattern; hemodynamics