Відносна площа, яку займають артерії в міокарді серця щурів в постнатальному періоді після внутрішньоплідного введення дексаметазону - Чернявський, Артур Валерійович (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Актуальність. За даними ВООЗ, захворювання серцево-судинної системи посідають перше місце у світі серед причин смерті від неінфекційних захворювань. Відомо, що вплив несприятливих факторів на плід під час внутрішньоутробного періоду може програмувати розвиток патології серцево-судинної системи у майбутньому житті. Зокрема, дексаметазон може впливати на кількість м’язових клітини і волокон сполучної тканини в стінці артеріальних судин, що обумовлює площу, яку вони займають в міокарді серця щурів.