Діалектика розвитку медико-профілактичної справи - Гребняк, Микола Петрович; Щудро, С. А.; Кірсанова, Олена Валентинівна; Таранов, Володимир Володимирович; Гребняк, Н. П.; Щудро, С. А.; Кирсанова, Е. В.; Таранов, В. В.; Hrebniak, M. P.; Schudro, S. A.; Kirsanova, E. V.; Taranov, V. V. (Київ : Вид-во "Експерт", 2019)
Мета дослідження. Аналіз діалектичних законів і принципів розвитку медико-профілактичної справи. Матеріали та методи. Вивчили матеріали світових та вітчизняних літературних джерел. В роботі використані бібліосемантичний, структурно-діхронний, аналітичний, структурно-логічний методи і контент-аналізу. Результати. Протягом тисячоліть відбувався постійний пошук здоров’язберігаючих технологій. Структурно-діхронний метод дозволив виділити емпіричний, дореволюційний, революційний і сучасний етапи становлення медико-профілактичної справи. На сучасному етапі пріоритетними інструментами медико-профілактичної справи є ризик-орієнтовані моделі, інноваційні здоров’я формуючі технології в системі громадського здоров’я. Висновки. Пріоритетними діалектичними законами розвитку медико-профілактичної справи є закон взаємного переходу кількісних змін у якісні (що є основою диференціації різних станів здоров’язберігаючих технологій) і закон заперечення заперечення (детермінує поступальний характер переходу з одного якісного стану в інший). Міра здоров’я на індивідуальному, колективному, когортному і популяційному рівнях може служити інтегральним критерієм ефективності медико-профілактичної справи. Основними принципами діалектики становлення медико-профілактичної справи є загальність зв’язків, системність, історизм, причинність. Розвитку медико-профілактичної справи характерно постійне перманентне реформування. Цель исследования. Анализ диалектических законов и принципов развития медико-профилактического дела. Материалы и методы. Изучили материалы мировых и отечественных литературных источников. В работе использованы библиосемантический, структурно-дихронный, аналитический, структурно-логический методы и контент-анализа. Результаты. На протяжении тысячелетий происходил постоянный поиск здоровьесохраняющих технологий. Структурно-дихронный метод, учитывающий различия между историческими процессами в общественно-экономической формации и конкретно-событийным содержанием здоровьесохраняющих технологий в становлении медико-профилактического дела, позволил выделить эмпирический, дореволюционный, революционный и современный этапы становления медико-профилактического дела. На современном этапе приоритетными инструментами медико-профилактического дела являются риск-ориентированные модели, инновационные здоровьеформирующие технологии в системе общественного здоровья. Выводы. Приоритетными диалектическими законами развития медико-профилактического дела являются закон взаимного перехода количественных изменений в качественные (являющейся основой дифференциации различных состояний здоровьесберегающих технологий) и закон отрицания отрицания (детерминирующий поступательный характер перехода из одного качественного состояния в другое). Мера здоровья на индивидуальном, коллективном, когортном и популяционном уровнях может служить интегральным критерием эффективности медико-профилактического дела. Основными принципами диалектики становления медико-профилактического дела являются всеобщности связей, системности, историзма, причинности. Развитию медико-профилактического дела характерно постоянное перманентное реформирование. Purpose. Аnalysis of the dialectical laws and principles of medical and prophylactic business. Materials and methods. We studied the material world and domestic literature. The paper used bibliosemantichesky, analytical, structurally-logical methods and content analysis. Results. For thousands of years there was a constant search health-saving technologies. Structural diachronic method that takes into account the differences between the historical processes in the socio-economic structure and the concrete event-content health-saving technologies in the development of medical and prophylactic business, enabled us to identify the empirical, pre-revolutionary, revolutionary and modern stages of development of preventive health affairs. The development of medical and prophylactic business characterized by continuous permanent reform. At the present stage the priority instruments of medical and preventive works are risk-oriented models, innovative health-saving technologies in the public health system. Conclusions. The priority of the dialectical law of development of medical-prophylactic works are the law of mutual transformation of quantitative to qualitative changes (which is the basis for the differentiation of the various states of health-saving technologies) and the law of negation of negation (Sustained-determining nature of the transition from one qualitative state to another). Health measure on the individual, team, cohort and population levels can serve as an integral criterion for the effectiveness of medical and prophylactic business. The main principles of the dialectic of becoming a medical-prophylactic works are universal connection, system, historicism, causality.
Диалектика развития медико-профилактического дела
Dialectics reeks preventive medical case
Keywords: становлення медико-профілактичної справи; закони і принципи діалектики; становление медико-профилактического дела; законы и принципы диалектики; formation of medical and prophylactic business; laws and principles of dialectics