Оптимізація ендоскопічної дакріоцисториностомії - Завгородня, Наталія Григорівна; Костровська, Катерина Олегівна; Костровський, Олександр Миколайович; Новікова, Валерія Юріївна (My University, 2025)
Завданням дослідження було вивчення заходів під час ендоскопічної дакріоцисториностомії (ДЦР), що впливають на ефективність та тривалість післяопераційного результату. Проведено ретроспективний аналіз 80 випадків ендоскопічних ДЦР, проведених за період з 2013 по 2023 рік. Всім пацієнта операція проводилася при участі двох хірургів - ЛОР та офтальмологом. Післяопераційний ефект оцінювали через 1,5 місяця та через 1 рік після операції по відсутності сльозотечі та виділень з конʼюнктивальної порожнини, та візуальної наявності отвору дакріоцисториностоми при ендоскопічному огляді порожнини носа.
Keywords: епіфора; дакріоцистит; непрохідність слізних шляхів; ендоскопічна дакріоцисториностомія; післяопераційне рубцювання