Клініко-анамнестичні атрибути різних варіантів іпохондричної симптоматики у хворих на кардіоваскулярну патологію - Чугунов, Вадим Віталійович; Дьома, Інна Станіславівна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Актуальність. Іпохондричні прояви в практиці загальносоматичної медицини мають значну поширеність, але саме серед хворих на кардіологічну патологію ця психопатологічна симптоматика має вплив як на якість терапевтичного комплаєнсу та, відповідно, на перебіг та прогноз захворювання, так і на якість життя – аспект, що, в силу персистуючого перебігу кардіологічної патології має вирішальне значення. У цьому контексті надзвичайно актуальним є встановлення особливостей формування іпохондричних розладів в осіб, що перенесли кардіоваскулярні катастрофи – інфаркт міокарду та тромбоемболію легеневої артерії. Такий ракурс дослідження має високу актуальність в силу наявності невизначених механізмів формування іпохондричної симптоматики у відстроченому періоді, що призводить до розвитку масивних психопатологічних (тривожно-депресивного, дисоціатвиного та фобічного кола) та поведінкових (кола алієнації та аутоізоляції) розладів. Мета дослідження – встановлення клініко-анамнестичних атрибутів різних варіантів іпохондричної симптоматики у хворих на кардіоваскулярну патологію. Контингент та методи. Проведенопроспективне дослідження 100 хворих на кардіологічну патологію із проявами іпохондричної симптоматики. Застосовано клініко-анамнестичний та психодіагностичний методи.
Keywords: тези доповідей