Мукозо-ассоциированная (MALT) лимфома тонкого кишечника - Сидоренко, А. М.; Боярский, В. В.; Цветаева-Берест, Д. А.; Сидоренко, Олександр Михайлович; Боярський, В. В.; Цвітаєва-Берест, Д. А.; Sidorenko, A. M.; Boiarskyi, V. V.; Tsvetaeva-Berest, D. A. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Описан случай MALT-лимфомы тонкого кишечника у женщины. Злокачественные опухоли тонкого кишечника относятся к редким заболеваниям. Клинические проявления MALT-лимфомы мало выражены и дополнительные методы обследования необходимы. Цель работы: сообщить об особенностях диагностики и лечения данного заболевания у пациентки, которой проведено хирургическое лечение-резекция тонкой кишки с последующими антихеликобактерной и цитостатической терапией. Вид опухоли установлен после получения данных патологогистологического и иммуногистохимического исследований. Выполнение стернальной пункции необходимо для исключения лейкемизации процесса и стадирования лечения. Данный клинический случай подтверждает необходимость резекции органа для установления диагноза редкой локализации MALT-лимфомы в тонком кишечнике с целью дальнейшего правильного лечения и улучшения прогноза заболевания. Описано випадок MALT-лімфоми тонкого кишечника у жінки. Злоякісні пухлини тонкого кишечника належать до рідкісних захворювань. Клінічні прояви MALT-лімфоми мало виражені, додаткові методи обстеження необхідні. Мета роботи: повідомити про особливості діагностики та лікування цього захворювання в пацієнтки, якій виконано хірургічне лікування-резекція тонкої кишки з антихелікобактерною та цитостатичною терапією. Вид пухлини встановлений після отримання даних патологогістологічного й імуногістохімічного досліджень. Виконання стернальної пункції необхідне для виключення лейкемізації процесу та стадіювання лікування. Цей клінічний випадок підтверджує необхідність резекції органа для встановлення діагнозу рідкісної локалізації MALТ-лімфоми в тонкому кишечнику з метою правильного лікування та поліпшення прогнозу захворювання. The following article describes the case of MALT lymphoma of the small intestine of a woman. The malignant tumors of the small intestine are rare diseases. Symptoms of MALT lymphoma are insignifi cant, so additional diagnosis methods are required. Aim. The goal of the research is to inform about special features of diagnostics and treatment of the given disease for the patient, treated with operation of small intestine resection followed by anti-helicobacter and cytostatic therapy. Methods and results. The kind of the tumor was identifi ed after data of the histopathological and immunohistochemical studies had been received. Sternal punction conduction is necessary in order to exclude a leukemization and identifi cation of the process stage. Conclusion. The given clinical case proves the necessity of the organ resection in order to identify the diagnosis of a rare localization of MALT lymphoma in the small intestine for its further correct treatment to improve the prognosis of the disease.
Мукозо-асоційована (MALT) лімфома тонкого кишечника
Mucosa-associated lymphoid tissue (MALT) lymphoma of the small intestine
Keywords: MALT-лимфома; тонкий кишечник; женщина; MALT- лімфома; тонкий кишечник; жінка; MALT Lymphoma; Small Intestine; Woman