Влияние гемодинамического и мембраногенного факторов отека на морфологические изменения в легких - Новиков, Н.Ю. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Мембраногенні фактори переважно зумовлюють проникнення білків в альвеоли, розвиток геморагій, внутрішньоальвеолярну інфільтрацію та інтерстиціальний набряк легенів порівняно з гемодинамічними факторами. Вплив гемодинамічних факторів на перебіг набряку легенів прогресивно зростає у хворих у термінальному стані. На развитие геморрагий, проникновение белков в альвеолы, развитие внутриальвеолярного и интерстициального отека легких по сравнению с гемодинамическими факторами большее влияние оказывают мембраногенные причины. Влияние гемодинамических факторов на течение отека легких прогрессивно возрастает у больных в терминальном состоянии. Membranogenic factors inﬂuence more strongly on proteins’ diffusion into the alveoli, development of haemorrhages as well as on alveolar inﬁ ltration and interstitial edema as compared with hemodynamic factors. Inﬂuence of hemodynamic factors on a course of pulmonary edema progressively increases in patients in terminal condition.
Keywords: набряк легенів; лікування; морфологія; отек легких; лечение; морфология; pulmonary edema; treatment; morphology