Хірургічна корекція хронічних порушень кровообігу верхніх кінцівок - Перцов, Володимир Іванович; Pertsov, V. I.; Перцов, В. И. (My University, 2001)
Наведено та обгрунтовано результати розробленого комплексного обстеження 300 хворих з хронічними порушеннями кровообігу верхніх кінцівок, яким виконано 725 оперативних втручань. Для вивчення кровообігу в брахіоцефальних артеріях і артеріях верхніх кінцівок використано клініко-ангіографічну класифікацію, що базується на рівнях і варіантах ураження незалежно від етіології захворювання. Результати дослідження дозволяють диференційовано обирати метод хірургічної корекції. Розроблено технічні аспекти мікрохірургічної трансплантації великого сальника на верхню кінцівку й операції для артеріалізації венозного русла кисті. Визначено клінічні критерії оцінки безпосередніх і віддалених результатів лікування, з використанням яких вивчено результати хірургічного лікування. Доведено, що диференційований підхід до вибору методу хірургічної корекції порушень кровобігу верхніх кінцівок дозволяє обирати оптимальний метод хірургічної корекції та досягати безпосередніх позитивних результатів у 95,2 % і віддалених - у 77,8 % оперованих.
Surgical correction of chronic blood flow disturbances in upper limbs
Хирургическая коррекция хронических нарушений кровообращения верхних конечностей
Keywords: порушення кровообігу; верхні кінцівки; хірургічне лікування; blood flow disturbances; upper limbs; surgical treatment