Цивільний захист України - Перцов, Володимир Іванович; Муляр, Володимир Федорович; Таран, О. В.; Березовський, Віктор Семенович (Запорізький державний медичний університет, 2013)
На підставі навчальної програми з дисципліни «Цивільний захист» в навчальний посібник включені: поняття про надзвичайні ситуації, класифікація та основні причини їх виникнення, медико-санітарні наслідки стихійних лих і техногенних катастроф, основи планування і застосування медичних сил і засобів на випадок надзвичайних ситуацій, організація навчання основним правилам захисту і навичкам надання першої медичної допомоги, застосування профілактичних медичних препаратів, характеристика осередку біологічного ураження, поняття про карантин і обсервацію, здійснення заходів екстреної і спецефічної профілактики, засоби колективного захисту, їх призначення та класифікація, обладнання та порядок їх використання, поняття про евакуацію та розосередження населення, засоби індивідуального захисту, їх класифікація та порядок застосування, засоби інженерного, екологічного, радіаційного і хімічного захисту території України, основні заходи щодо безаварійного функціонування потенційно небезпечних об`єктів, види і обсяги рятувальних та інших невідкладних робіт, сили и засоби їх ведення в районах стихійного лиха, санітарна обробка персоналу, її види, планування заходів цивільного захисту лікувальних та фармацевтичних закладів, забезпечення їхньої стійкої роботи за умов надзвичайних ситуацій.