Вплив факторів ризику на показники серцево-судинного ремоделювання у хворих на гіпертонічну хворобу - Сиволап, Віталій Вікторович; Візір-Тронова, Олена Вадимівна (Запоріжжя : ДЗ «Запоріз. мед. акад. післядиплом. освіти», 2017)
Вступ. В останні роки в структурі артеріальної гіпертензії збільшується частка осіб з поєднанням куріння та «ендогенних» факторів ризику, таких як: ожиріння, дисліпідемії, які чинять значний вплив на прогресування артеріальної гіпертензії, формування особливих типів кардіо-васкулярного ремоделювання та виникнення асоційованих клінічних станів. Мета дослідження. Дослідити спрямованість окремого впливу досліджуваних модифікованих факторів ризику (ФР) на структурно-геометричні та функціональні показники серця у хворих на гіпертонічну хворобу (ГХ) II стадії.