Порівняльна характеристика експресії EpCAM у поліпах і аденокарциномі дистальної товстої кишки - Шишкін, Максим Андрійович; Христенко, Тетяна Олексіївна; Shyshkin, M. A.; Khrystenko, T. O. (My University, 2020)
ЕpCAM відомий як універсальний маркер стовбурових клітин, при цьому питання його значущості в колоректальному канцерогенезі залишається відкритим. Метою роботи було порівняти рівні імуногістохімічної експресії EpCAM в поліпах і аденокарциномі дистальної товстої кишки. Проведено патогістологічне та імуногістохімічне дослідження біоптатів поліпів і незміненої слизової 40 пацієнтів, операційного матеріалу 30 пацієнтів, прооперованих з приводу колоректального раку. Статистичну обробку отриманих даних проводили за допомогою пакета "STATISTICA® for Windows 13.0" (StatSoft Inc., ліцензія № JPZ804I382130ARCN10-J). Обчислювали медіану (Ме), нижній і верхній квартилі (Q1; Q3), порівняння між двома групами спостережень проводили за допомогою критерія Манна-Уїтні. Встановлено, що для поліпів характерним є мембранний патерн експресії EpCAM епітеліоцитами, з медіаною, що дорівнює 65,22 (33,65; 78,94) УООЩ. Порівняльний аналіз рівнів експресії EpCAM в поліпах і гістологічно незміненій слизовій оболонці, а також у двох досліджених підгрупах поліпів встановив відсутність достовірної різниці. Для колоректальної аденокарциноми характерним є мембрано- цитоплазматичний патерн експресії EpCAM раковими клітинами, з медіаною, що дорівнює 90,86 (80,24; 99,02) УООЩ. Порівняльний аналіз рівнів експресії EpCAM у досліджених підгрупах карциноми, що відповідають стадіям хвороби за pTNM, встановив тенденцію до зростання рівня експресії EpCAM раковими клітинами карциноми при її прогресії, з достовірним збільшенням показника медіани експресії маркера від II до IV стадії хвороби. Також встановлено, що медіана експресії EpCAM раковими клітинами на 28% перевищує медіану експресії маркеру епітеліоцитами поліпів, що є статистично значущим: 90,86 (80,24; 99,02) УООЩ vs. 65,22 (33,65; 78,94) УООЩ, р<0,05. На підставі отриманих даних різниця в патернах експресії EpCAM в поліпах і колоректальній аденокарциномі обумовлена структурними змінами, що зазнає молекула в ході кишкового канцерогенезу, а достовірний ріст рівня експресії EpCAM на просунутих стадіях колоректальної карциноми відображає надбання раковими клітинами властивостей стовбурових. ЕpCAM is known as a universal stem cell marker, however, the question of its value in colorectal cancerogenesis is still open. The aim of the research was to compare EpCAM immunohistochemical expression levels in polyps and adenocarcinoma of the distal colon. Pathohistological and immunohistochemical studies of biopsies of polyps and non-changed mucosa of 40 patients, as well as surgical material of 30 patients that underwent surgical treatment of colorectal cancer were carried out. The data were statistically processed using the STATISTICA® for Windows 13.0 package (StatSoft Inc., license № JPZ804I382130ARCN10-J). The median (Me), the lower and upper quartiles (Q1 ; Q3) were calculated, the comparison between the two groups of observations was performed using the Mann-Whitney test. It was figured out that the polyps are characterized by membranous pattern of EpCAM expression by epitheliocytes with the median equal to 65.22 (33.65; 78.94) CUOD. Comparative analysis of EpCAM expression levels in the polyps and histologically non-changed mucosa, as well as in two studied subgroups of the polyps revealed no significant differences. Colorectal adenocarcinoma is characterized by membranous-cytoplasmic pattern of EpCAM expression by cancer cells with the median equal to 90.86 (80.24; 99.02) CUOD. Comparative analysis of EpCAM expression levels in studied subgroups of the carcinoma (subgroups that correspond to the pTNM stages) revealed the tendency to increasing of EpCAM expression by cancer cells with statistically significant growth of the expression level median during the progression of the tumor from II to IV stages. Furthermore, it was established that the median of EpCAM expression is 28 % higher than the median of the marker expression in the polyps that is statistically significant: 90.86 (80.24; 99.02) CUOD vs. 65.22 (33.65; 78.94) CUOD, р<0.05. Based on the data obtained, the difference in the patterns of EpCAM expression in the polyps and colorectal carcinoma is due to structural changes that happens to the molecule during colorectal carcinogenesis, moreover, significant increasing of EpCAM expression level at advanced stages of colorectal carcinoma reflects the acquisition of stemness by cancer cells.
Comparative study of EpCAM expression in polyps and adenocarcinoma of the distal colon
Keywords: новоутворення кишечника; поліпи; колоректальний рак; EpCAM; intestinal neoplasms; polyps; colorectal cancer; EpCAM