Лімфоцито-епітеліальні взаємовідношення в кірковій та мозковій речовині нирки щурів в нормі та після внутриплідної дії антигенів - Чугін, Сергій Вячеславович; Чугин, С. В.; Chuhin, S. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Значний відсоток патології нирки новонароджених обумовлюється складністю розвитку сечостатевої системи та багатьма факторами, які впливають на розвиток плода в пренатальному періоді. Лімфоїдна тканина нирки складається переважно з малих і середніх лімфоцитів, які поодиноко розташовуються в капсулі нирки, нефрогенній зоні, корковій і мозковій речовині, по ходу сполучної тканини і навколо судин мікроциркуляторного русла. Поодинокі лімфоцити і їхні скупчення визначаються в нефрогенній зоні біля скупчення клітин з ознаками деструкції в ядрі й цитоплазмі, біля клітин з фігурами мітозу на різних його стадіях, а також навколо судин мікроциркуляторного русла, внутрішньоутробне введення антигену приводить до того, що в перші два місяці життя в експериментальних тваринах у наслідок збільшення загальної кількості середніх і малих лімфоцитів відбувається зсув лімфоцито-епітеліального співвідношення в меншу сторону, у порівнянні з контрольною й інтактною групою тварин. Імовірно, це дає лімфоцитам більше можливостей спричиняти морфогенетичний вплив на епітеліальні клітини та клітини мікрооточення. Розуміння морфофункціональних взаємин лімфоцитів і епітеліоцитів необхідно для формування більш глибоких уявлень про дозрівання й функціонування нирки в цілому. Одним з важливих показників, що характеризує стан клітинної популяції в органах, в тому числі і нирки є лімфоцито-епітеліальний коефіцієнт. Вивчення подібних коефіцієнтів необхідно для створення лімфоїдного паспорта органа. Значительный процент патологии почки новорожденных обусловливается сложностью развития мочеполовой системы и многими факторами, которые влияют на развитие плода в пренатальном периоде. Лимфоидная ткань почки состоит преимущественно из малых и средних лимфоцитов, одиночно распололоженных в капсуле почки, нефрогенной зоне, корковом и мозговом веществе, по ходу соединительной ткани и вокруг сосудов микроциркуляторного русла. Одиночные лимфоциты и их скопления деструкции в ядре и цитоплазме, у клеток с фигурами митоза на различных его стадиях, а также вокруг сосудов микроциркуляторного русла. Внутриутробное введение антигена приводит к тому, что в первые два месяца жизни у экспериментальных животных вследствие увеличения общего количества средних и малых лимфоцитов происходит смещение лимфоцито-эпителиального соотношение в меньшую сторону, по сравнению с контрольной и интактной группой животных. Вероятно, это дает лимфоцитам больше возможностей оказывать морфогенетический влияние на эпителиальные клетки и клетки микроокружения. Понимание морфофункциональных взаимоотношений лимфоцитов и эпителиоцигов необходимо для формирования более глубоких представлений о созревании и функционирования почки в целом. Одним из важных показателей, характеризующих состояние клеточной популяции в органах, в том числе и почки являются лимфоцито-эпителиальный коэффициент. A significant percentage of infants kidney pathology is caused by the complexity of the genitourinary system and many factors that influence the development of the fetus during the prenatal period. Lymphoid tissue of the kidney consists mainly of small and medium lymphocytes, that are in solitary kidney capsule, nephrogenic zone, cortex and medullar, in the course of connective tissue in and around the microvasculature. Solitary lymphoid cells and their accumulation in the nephrogenic zone defined by the accumulation of cells with signs of degradation in the nucleus and cytoplasm of cells at mitosis with figures in various stages and around the microvasculature. The intrauterine introduction of antigen leads to the fact that in the first two months of life of experimental animals in the result of increasing of the total number of medium and small lymphocytes, the epithelial lymphocytes rate becomes lower, as compared with the control and intact group of animals. Probably, it gives mote opportunities to lymphocytes induce morphogenetic effect on epithelial cells and cells of the microenvironment. Understanding of the morphological relations of lymphocytes and epithelial cells is necessary for the formation of deeper perceptions about maturation and functioning of the kidneys in general. The epithelial-lymphocyte index is one of the important parameters characterizing the state of the cell population in the organs, including the kidneys. The study of these factors is needed for creation lymphoid passport of organ.
Лимфоцито-эпителиальные взаимоотношения в корковом и мозговом веществе почки крыс в норме и после внутриплодного действия антигенов
Lymphocyte-epithelial relation in the cortical and medullar substances of the kidneys of rats in norm and after intra-fetal antigens influence
Keywords: антиген; нирка; лімфоци; кіркова речовина; мозкова речовина; почка; лимфоциты; корковое вещество; мозговое вещество; antigen; kidney; lymphocytes; cortical substance; medulla