Современные подходы к лечению эндометриоидных кист яичников - Шаповал, О. С.; Шаповал, Ольга Сергіївна; Shapoval, O. S. (My University, 2018)
Несмотря на широкий диапазон лечебно-диагностических возможностей решения проблемы эндометриоидных кист яичников, частота рецидивов заболевания и отсутствие периода стойкой ремиссии после наступления беременности указывают на необходимость поиска новых подходов к ведению этой категории больных. В ходе проведенного исследования установлено, что у пациенток с эндометриоидными кистами яичников на фоне традиционного лечения (препараты прогестерона, противоспаечная терапия) наблюдалась исходная активация гуморального звена иммунной системы, что являлось показанием к иммунокоррекции. Незважаючи на широкий діапазон лікувально-діагностичних можливостей вирішення проблеми ендометріоїдних кіст яєчників, частота рецидивів захворювання і відсутність періоду стійкої ремісії після настання вагітності вказують на необхідність пошуку нових підходів до ведення цієї категорії хворих. У ході проведеного дослідження встановлено, що у пацієнток з ендометріоїдними кістами яєчників на фоні традиційного лікування (препарати прогестерону, протиспайкова терапія) спостерігалася початкова активація гуморальної ланки імунної системи, що було показанням до імунокорекції. Despite the wide range of diagnostic and treatment capabilities of solving the problem of endometrioid ovarian cysts, the recurrence rate of the disease and absence of sustained remission period after the onset of pregnancy indicate the necessity of search of new approaches to the management of this category of patients. Study found that in patients who received conventional therapy (antibiotics and anti-adhesion therapy) at the end of treatment there was observed the initial activation of humoral immune system, indicating the need for immunocorrection.
Сучасні підходи до лікування ендометріоїдних кіст яєчників
Modern approaches to the treatment of endometrioid ovarian cysts
Keywords: эндометриоидные кисты яичников; репро- дуктивный возраст; иммунокоррекция; Индол-Ф; галавит; ендометріоїдні кісти яєчників; репродуктивний вік; імунокорекція; Індол-Ф; галавіт; endometrioid ovarian cysts; reproductive age; immunocorrection; Indole-F; galavit