Правові аспекти при вивченні питань надання першої невідкладної долікарської допомоги під час інтернатури - Райкова, Тетяна Семенівна (My University, 2020)
Чинним законодавством України передбачена кримінальна відповідальність за ненадання допомоги постраждалому від громадянина, що став свідком аварії, катастрофи чи нещасного випадку, внаслідок яких є потерпілі, що потребують невідкладної допомоги [1,2]. У Кримінальному кодексі України містяться статті 135 «Залишення в небезпеці» та 136 «Ненадання допомоги особі, яка перебуває в небезпечному для життя стані». Важливість цієї проблеми підкреслює встановлення Світового дня надання першої допомоги, який відзначається щорічно у другу суботу вересня. За статистикою, допомога, надана протягом перших 4 хвилин, збільшує шанси на порятунок на 30% [3].