Університетська клініка: 10 років розвитку - Колесник, Юрій Михайлович; Кривенко, Віталій Іванович; Демченко, Аліна Вікторівна; Котляревська, Е. В. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
15 квітня 2018 року виповнилося 10 років створення структурного підрозділу Запорізького державного медичного університету – Навчально-наукового медичного центру «Університетська клініка». Підрозділ було організовано з метою забезпечення навчального процесу, розробки і впровадження в медичну практику нових науково обґрунтованих технологій, надання висококваліфікованої спеціалізованої та високоспеціалізованої консультативної і лікувально-діагностичної допомоги населенню регіону. Зміцнення кадрового потенціалу закладу вимагало великої уваги ректорату. Так, у 2008 році медичну допомогу надавали 42 лікарів, з них 1 кандидат медичних наук, 11 (26,2%) лікарів вищої категорії. На сьогодні лікувально-діагностичну та консультативну роботу в університетській клініці виконують 112 лікарів, з них 51 (45,5%) осіб мають науковий ступінь (28 докторів наук і 23 кандидатів наук), 62 (55,4%) - вищу лікарську категорію. Співробітники клініки постійно підвищують свій професійний рівень, беруть активну участь у міжрегіональних, Всеукраїнських та міжнародних конференціях. Безперервне навчання працівників забезпечують щомісячні науково-практичні та клінічні конференції, вебінари з актуальних питань медицини. Потужна матеріально-технічна база клініки (новітнє медичне обладнання) дозволила виконати на базі закладу і захистити 14 дисертацій, з них 4 – докторських та 10 – кандидатських, у процесі підготовки ще 5 докторських і 7 кандидатських дисертацій. Науковці спільно з лікарями клініки виконують 3 планових НДР, опублікували 155 наукових праць, отримали 7 патентів на корисну модель. Університетська клініки є базою для 9 кафедр ЗДМУ, навчання студентів, лікарів-інтернів, магістрантів ведуть 34 викладачі.
Keywords: тези доповідей