Патерн експерессії нейротензину та β-ендорфіну в аркуатному ядрі гіпоталамуса при ессенціальній артеріальній гіпертензії - Михайличенко, В. В. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Артеріальна гіпертензія (АГ) діагностована у 972 мільйонів людей, лідируюче місце серед якої займає есенціальна АГ. Відомо, що структурою яка бере участь у регуляції артеріального тиску є гіпоталамус разом з його ядрами. Ключова роль у реалізації скооординованісті та узгодженості роботи ядер гіпоталамуса відведена його аркуатному ядру (АрЯ), функціональна активність якого залежить від нейропептидів які в ньому синтезуються, або надходять до нього з інших ядер та мають як пресорний так і депресорний ефекти. До таких нейропептидів відносяться нейротензин та β-ендорфін.
Keywords: тези доповідей