Оптимізація діагностики та лікування ранніх стадій хвороби Паркінсона - Бірюк, Варвара Володимирівна; Biriuk, V. V. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Дисертаційна робота присвячена підвищенню ефективності діагностики та лікування ранніх стадій хвороби Паркінсона (ХП) шляхом комплексного клініко- неврологічного, нейропсихологічного, нейрофізіологічного обстеження і біохімічного дослідження та з використанням у терапії цитиколіну і методу біоадаптивного управління. Для досягнення поставленої мети до відкритого проспективного контрольованого дослідження було залучено 100 пацієнтів з ХП на І та ІІ стадіях за Хен-Яром, які утворили основу групу (середній вік склав 66,00 ± 5,44 років), та 20 практично здорових осіб групи контролю без ознак екстрапірамідної патології (середній вік – 64,35 ± 5,45 років). Учасникам дослідження проведено загальноклінічне та неврологічне обстеження, нейропсихологічне тестування, нейрофізіологічне дослідження когнітивних викликаних потенціалів (КВП) Р300, а також лабораторні дослідження (визначення у плазмі крові рівня α-синуклеїну, глутатіонпероксидази, глутатіонтрансферази, 3-нітротирозину та мелатоніну). To achieve this aim 100 patients in the I – II Hoehn & Yahr PD stages of the base group (mean age – 66.0 ± 5.44 years) and 20 practically healthy individuals without signs of extrapyramidal pathology of the control group (mean age – 64.35 ± 5.45 years) were enrolled. The study participants underwent a general clinical examination, neurological examination, neuropsychological testing, neurophysiological study of cognitive evoked potentials (CEP) P300, as well as laboratory studies (determination of α-synuclein, glutathione peroxidase, glutathione transferase, 3-nitrotyrosine and melatonin levels in the blood plasma). In patients in the early stages of PD, deterioration of cognitive functions was established, which is confirmed by the data of neuropsychological testing (p < 0.001) and neurophysiological examination (p < 0.05). Significant deterioration of cognitive functions was revealed in patients with PD stage II compared to stage I according to the indicators of the MoSA test (p = 0.016) and CEP P300: lengthening of the latent period (LP) N2 in leads F3 and F4 and LP P300 in leads F3, F4 , C3, C4 and P3 (p < 0.05).
Optimization of diagnosis and treatment of the early stages of Parkinson’s disease
Keywords: хвороба Паркінсона; α-синуклеїн; оксидативний стрес; неврологічний дефіцит; неврологічні діагностичні методи; немоторні симптоми; когнітивні функції; когнітивний дефіцит; когнітивні розлади; когнітивний викликаний потенціал Р300; депресія; біоадаптивне управління; прогноз; реабілітація; Parkinson's disease; α-synuclein; oxidative stress; neurological deficit; neurological diagnostic methods; non-motor symptoms; cognitive functions; cognitive deficit; cognitive disorders; cognitive evoked potential P300 depression; biofeedback; prognosis; rehabilitation