Вплив перенесеної негоспітальної пневмонії на розвиток кардіоваскулярних ускладнень у хворих на ішемічну хворобу серця - Михайловська, Наталія Сергіївна; Кулинич, Таміла Олегівна; Кулинич, Олексій Валерійович; Mykhailovska, N. S.; Kulynych, T. O.; Kulynych, О. V. (Тернопіль : ТДМУ ім. Горбачевського, 2014)
Представлені дані щодо впливу негоспітальної пневмонії на клінічний перебіг ішемічної хвороби серця. Розглянуті основні патогенетичні механізми, що призводять до дестабілізації захворювання. Наводяться результати власних досліджень щодо частоти розвитку кардіоваскулярних ускладнень у хворих на ішемічну хворобу серця після перенесеної негоспітальної пневмонії за даними ретроспективного аналізу. There is presented data about the influence of endured community acquired pneumonia on the clinical course of coronary heart disease. The main pathogenic mechanism leading to destabilization of disease were discussed. Our retrospective analysis has shown the risk of undesirable cardiovascular events in patients with coronary heart disease after endured community acquired pneumonia.
Influence of endured community-acquired pneumonia to development of cardiovascular complications in patients with coronary heart disease
Keywords: негоспітальна пневмонія; ішемічна хвороба серця; перебіг; кардіовакулярні події; community acquired pneumonia; coronary heart disease; clinical course; cardiovascular events