An 8-month old with erythema nodosum – clinical case report - Nedelska, S. N.; Pakholchuk, O. P.; Недельська, Світлана Миколаївна; Пахольчук, Ольга Петрівна; Недельская, С. Н. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Erythema nodosum is rare pathology in childhood and usually associated with big antigen load. Aim of the work was to make differential analysis of the described case with developed multiple, nontender, depth erythematose papules in the epidermis-dermis (like nodules) on the head, trunk, extremities, associated with adopted cow’s milk-based formula intake. Methods and results. The next methods, as deep literature review and differential analysis, helped to underline probable pathogenetic mechanisms of such type of allergy skin symptoms, to diagnose Erythema nodosum in the child. Conclusion. This clinical case showed presence of rare clinical food allergy skin symptoms that have mixed mechanisms of onset. Further studies of the gear of onset and histology specifi city are needed. Вузлувата еритема – рідкісна патологія, що виникає в дитячому віці, як правило, пов’язана із великим антигенним наван таженням. Мета роботи полягала у здійсненні диференційного аналізу описаного випадку множинних нещільних, глибоких еритематозних папул у дермі-епідермісі (вузлуватоподібних), що були розташовані на голові, тулубі, кінцівках у 8-місячної дитини; їхня поява була пов’язана із вживанням сумішей на основі коров’ячого молока. Методами поглибленого літературного огляду, диференційного аналізу встановлено можливі патогенетичні механізми розвитку цього виду алергії, верифікований діагноз вузлуватої еритеми. Клінічний випадок свідчить про наявність рідкісних форм клінічних проявів харчової алергії на шкірі, що мають змішані механізми розвитку. Поглиблене гістологічне обстеження необхідне в перспективі наступних досліджень подібних випадків. Узловатая эритема – редкая патология, которая возникает в детском возрасте, как правило, связана с большой антигенной нагрузкой. Целью работы было провести дифференцированный анализ описанного случая множественных неуплотненных, глубоких эритематозных папул в дерме-эпидермисе (узловатоподобных), локализующихся на голове, туловище, конечностях у 8-месячного ребенка; их появление было связано с употреблением смесей на основе коровьего молока. Методами углубленного литературного обзора, дифференцированного анализа установлены возможные патогенетические механизмы развития данного вида аллергии, верифицирован диагноз узловатой эритемы. Данный клинический случай свидетельствует о наличии редких форм клинических проявлений аллергии на коже, которые имеют смешанный механизм развития. Углубленное гистологическое обследование необходимо в перспективе дальнейших исследований подобных случаев.
Вузлувата еритема у 8-місячної дитини – клінічний випадок
Узловатая эритема у 8-месячного ребенка – клинический случай
Keywords: Erythema nodosum; Children; Food Allergy; Specific IgE; Gluten; вузлувата еритема; діти; харчова алергія; специфічний IgE; глютен; узловатая эритема; дети; пищевая аллергия; специфический IgE; глютен