Вивчення впливу концентрації повернево-активних речовин на вивільнення дилтіазему з ректальних супозиторіїв - Кучина, Л. К.; Гладишев, Віталій Валентинович; Кечин, Ігор Леонідович; Бірюк, Ірина Авенірівна; Kuchina, L. K.; Gladyshev, V. V.; Kechin, I. L.; Biruk, I. A. (My University, 2015)
Багато десятиліть захворювання серцево-судинної системи домінують у структурі захворюваності й смертності, яка досяглася в Україні 63%. Провідне місце серед хвороб системи кровообігу, поряд з ішемічною хворобою серця (ІХС), займає гіпертонічна хвороба (ГХ), якою в нашій країні страждає за різним даними від 30 до 60% населення [1, 2]. Про масштаби й значимості цієї «епідемії» свідчить і тенденція до збільшення числа ускладнень ГХ: гострого й минущого порушення мозкового кровообігу, дисциркуляторної енцефалопатії, ретинопатії, гіпертрофії міокарда лівого шлуночка (ГЛШ), ІХС, серцевої недостатності, ураження нирок з переходом у хронічну ниркову недостатність. Численні клінічні дослідження свідчать, що частота серцево-судинних і цереброваскулярних захворювань суттєво збільшується з ростом артеріального тиску (АТ). Але при цьому значення має не тільки й не стільки висота підйомів АТ, скільки тривалість артеріальної гіпертензії (АГ) [3, 4]. Значну популярність серед лікарів мають блокатори кальцієвих каналів (БКК), що характеризуються високою ефективністю, гарної переносимістю, можливістю використання як монотерапія й у різних комбінаціях. Diltiazem is one of the most widely used calcium antagonist in clinical practice. The results of its action are the lowering of myocardium oxygen need, improvement of the coronary blood flow and reducing of arterial pressure. Side effects of its oral and injection administration can be smoothed over by the transmucosal administration of diltiazem, in particular rectal with using of suitable dosage forms. The aim of this work is study of influence of surface-active substances (distilled monoglycerides) concentration on diltiazem releasing from rectal suppositories on factory fatty base which was carried out by the Kruvchinsky’s equilibrium dialysis method. Concentration of diltiazem in dialysates was determined by the spectrophotometric method. As a result of carried out biopharmaceutical investigation it was determined that concentration of the distilled monoglycerides in amount of 2% from suppository mass provided with optimal level of diltiazem releasing from a rectal dosage form.
Study of influence of surface-active substances concentration on diltiazem releasing from rectal suppositories
Keywords: дилтіазем; поверхнево-активні речовини; вивільнення; diltiazem; surface-active substances; releasing