Частота дефектів зубних рядів серед дорослих пацієнтів м. Запоріжжя, які звернулися за протетичним лікуванням - Мірчук, Б. М.; Mirchuk, B. N.; Максимов, Ян Вікторович; Maksymov, Yа. V. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Часткова втрата зубів – одна з найпоширеніших форм ураження зубощелепної системи в дорослому віці. Кількість пацієнтів із дефектами зубних рядів від загальної чисельності населення України становить від 70 до 95 %. Вивчення поширеності, структури дефектів зубних рядів і причин їх виникнення в населення зумовлює необхідність удосконалення розроблення нових ефективних підходів до надання ортопедичної стоматологічної допомоги. Мета роботи – вивчити частоту дефектів зубних рядів і потребу в їхньому протезуванні серед дорослих пацієнтів, які звернулись за протетичним лікуванням. Матеріали та методи. Обстежили 526 осіб віком від 20 до 60 років і старших, які звернулись за протетичним лікуванням. Діагноз встановлювали за класифікацією Kennedy. Пацієнтів поділили на 5 вікових груп: I – 149 пацієнтів (100 жінок, 49 чоловіків) віком від 20 до 30 років; II – 93 пацієнти (61 жінка, 32 чоловіки) віком від 31 до 40 років; ІІІ – 85 пацієнтів (49 жінок, 36 чоловіків) віком від 41 до 50 років; IV група – 115 пацієнтів (74 жінки, 41 чоловік) віком від 51 до 60 років; V група – 83 пацієнти (55 жінок, 28 чоловіків) віком 61 рік і старші. Результати. Серед 526 осіб, які звернулись за протетичним лікуванням, 74,4 % мали часткові дефекти зубних рядів. У віці 20–30 років виявлено на 5,5 % більше жінок із дефектами зубних рядів, ніж чоловіків. У віці 31–40 років кількість осіб із частковими дефектами зубних рядів збільшилась у 2,4 раза (з 27,00 % до 64,85 %). Найчастіше виявлялись включені однобічні дефекти зубних рядів (ІІІ клас) – від 34,4 % у чоловіків до 50,8 % – у жінок. Зростання кількості пацієнтів із дефектами зубних рядів спостерігається у віці 41–50 років, порівняно з попередньою групою – в 1,4 раза. У пацієнтів 51–60-річного віку та старших не виявлено вірогідного збільшення кількості дефектів зубних рядів порівняно з віковою групою 41–50 років, відповідно 94,6 і 93,7 % осіб. Висновки. Отже, дослідження свідчать, що 74,4 % осіб, які звернулись за протетичним лікуванням, мають дефекти зубних рядів, і частіше виявляються включені дефекти зубних рядів (ІІІ клас за класифікацією Кеnnedy). У віці від 20 до 60 років найчастіше пацієнтам виготовляли мостоподібні протези, а, починаючи з 40-річного віку, значно збільшилась кількість виготовлених знімних протезів. Найбільше дентальних імплантатів встановлено в осіб віком 51–60 років. Partial loss of teeth is one of the most common forms of dental system destruction in adulthood. The number of patients with dentition defects of the total population of Ukraine is 70–95 %. The study of the prevalence of structural defects of dentition and their causes in the population makes it necessary to improve the development of new, effective approaches to the provision of prosthetic dental care. The objective: to study the frequency of dentition defects and the need for prosthetics among adult patients referred for prosthetic treatment. Materials and methods: The study involved 526 people aged from 20 to 60 and older, who have applied for prosthetic treatment. The diagnosis was established on the Kennedy classification. Patients were divided into 5 age groups: Group I – 149 patients (100 women, 49 men) aged 20 to 30 years; Group II – 93 patients (61 womеn, 32 men) aged 31 to 40 years old; Group III – 85 patients (49 women, 36 men) aged 41 to 50 years; Group IV patients (74 women, 41 men) aged between 51 and 60 years; Group V – 83 patients (55 women, 28 men) aged 61 years and older. Results: Among the 526 people who applied for prosthetic treatment, 74.4 % had partial defects of dentition. Between the ages of 20–30 years it showed 5.5 % more women with dentition defects than men. Between the ages of 31-40 years, the number of people with partial defects of dentition increased 2.4 times (from 27.00 % to 64.85 %). The most often were unilateral defects of dentition (Class III) from 34.4 % in men to 50.8 % for women. The increase in the number of patients with dentition defects is also observed in the 41–50 years old group, it is 1.4 times more in comparison to the previous group. Patients 51–60 years of age and older detected a significant increase in the number of defects of dentition compared with the age group 41–50, respectively, 94.6 % and 93.7 % of people. Conclusion: Thus, the studies have shown that 74.4 % of those who applied for the prosthetic treatment had defects of dentition and the most common ones are unilateral bounded defects of dentition (Kennedy class III). Between the ages of 20–60 years, most patients had bridges made and those 40 years of age and up had a significantly increased number of dentures. Above all, dental implants were most commonly found in 51–60 year olds.
The frequency of dentition defects among adults in Zaporіzhzhia, who applied for prosthetic treatment
Keywords: дефекти зубних рядів; протетичне лікування; jaw edentulous partially; prosthetic dentistry